Vangelis"One man orchestra"

Moderatorzy: monsoon, fantomasz, spawngamer

Awatar użytkownika

Autor tematu
eMJey
Habitué
Posty: 1644
Rejestracja: 17 gru 2004, 2:42
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

"One man orchestra"

Post #59082 autor: eMJey » 23 sty 2008, 9:36

Polecam przesłuchanie wywiadu z Vangelisem:
http://www.elsew.com/data/BBC4_FrontRow ... erview.mp3

Dużo ciekawych rzeczy o podejściu do tworzenia muzyki Vangelisa można się dowiedzieć z tego wywiadu.
M.in., że nie lubi programowania...stara się tworzyć wszystko na żywo, mieć pod kontrolą maksymalnie dużo instrumentów, podążać za instynktem, mieć szybki dostęp do nich...jest tez śmieszny moment gdy Vangelis zostaje porównany do człowieka orkiestry :) (5minuta)

Poza tym przyznaje się, że nie uznaje szkół muzycznych mimo iż desperacko był wysyłany przez rodziców w wieku 7 lat i do tej pory nie potrafi pisać i czytać nut.

Kurcze chciałbym mieć takie layerki jakich użył przy graniu Chariots of Fire w radio :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2008, 9:42 przez eMJey, łącznie zmieniany 2 razy.
Always look on the bright side of life...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #59084 autor: Nerious » 23 sty 2008, 10:11

A ja sie zastanawiam jak on to robi ,że wszystko jest grane na żywo, ma jakieś warstwy i strefy?
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"
Newsletter:
http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
eMJey
Habitué
Posty: 1644
Rejestracja: 17 gru 2004, 2:42
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59086 autor: eMJey » 23 sty 2008, 11:35

Tak.
Po pierwsze ma dynamiczne layery...czyli gdy gra delikatnie to słychać pianino i jakieś slow strings...gdy wciska klawisze mocniej słychać już jakieś brasski, a gdy uderza to słyszymy perkusje i całą orkiestrę wręcz :) Podobne warstwy są skonfigurowane w VST Miroslav Philharmonic.

Poza tym splity na klawiaturze, które dodatkowo kontroluje pedałami....których ma dziesiątki pod keyboardem. (bodajże we wkładce płyty Reprise są zdjęcia pokazujące ile tam ich leży) Dzięki temu jest w stanie wykonać na żywo instrumentalnie bardzo złożone utwory.

Ja ostatnio zaczynam sobie konfigurować właśnie takie warstwy a'la Vangelis :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2008, 11:39 przez eMJey, łącznie zmieniany 3 razy.
Always look on the bright side of life...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #59088 autor: Nerious » 23 sty 2008, 12:08

Marcin Janeczek pisze:Ja ostatnio zaczynam sobie konfigurować właśnie takie warstwy a'la Vangelis :)


A na czym tak kombinujesz? Na tym Miroslavie właśnie? Czy jakieś inne vst?
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"

Newsletter:

http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
eMJey
Habitué
Posty: 1644
Rejestracja: 17 gru 2004, 2:42
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59091 autor: eMJey » 23 sty 2008, 13:46

Na razie na Miroslavie, ale wiadomo tam są tylko zsamplowane instrumenty klasyczne...żadnych synthów.
W layerki zacznę bawić się we Fruity Loops bo tam sporo możliwości jest z tym związanych....kurcze tylko chyba dynamicznych nie ma :(
Ostatnio zmieniony 23 sty 2008, 13:48 przez eMJey, łącznie zmieniany 1 raz.
Always look on the bright side of life...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

monsoon
Habitué
Posty: 1584
Rejestracja: 12 sty 2005, 10:21
Lokalizacja: z Gdańska
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #59095 autor: monsoon » 23 sty 2008, 18:35

ciąg dalszy o sofcie już gdzie indziej, oki? :)
A new life awaits you in the off-world colonies!
A chance to begin again in the golden land of opportunity and adventure.


Vangelis - strona bardzo nieoficjalna...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #59096 autor: Nerious » 23 sty 2008, 18:51

ja ma jeszcze pytanie. Czy volume pedal albo jakiś inny ..expression chyba się nazywał może wysyłać dowolne komunikaty midi czy wysyła jeden fabryczny, bo nigdy z nim nie miałem do czynienia.A może posłużyć np. jako zmiana składu barw i layerów ala Vangelis:)
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"

Newsletter:

http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
eMJey
Habitué
Posty: 1644
Rejestracja: 17 gru 2004, 2:42
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59112 autor: eMJey » 24 sty 2008, 8:11

Posiadam tylko jeden pedał i działa on na zasadzie SIGNAL ON SIGNAL OFF, ale wydaje mi się że są pedały, które działają analogowo w rozdzielczości 127 i można np kontrolować nimi cutoff, res czy inne. W filmiku http://pl.youtube.com/watch?v=_ftIak06nBo widać jak Vangelis pokazuje działanie takiego pedała i zapewne ma pod niego skonfigurowane LFO speed (słychać nawet jak potrąca go nogą).

Monsoon, przecież my tu rozmawiamy o technikach, których używa Vangelis w nawiązaniu do wywiadu do którego link zamieściłem. Myślę, że jak najbardziej jest na temat :P
Always look on the bright side of life...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59139 autor: anonim007 » 24 sty 2008, 21:43

Polecam tez inny wywiad:

http://www.youtube.com/watch?v=wp4LffTZ ... re=related

To czwarty bodajze kawalek zamieszczonego programu - zobaczcie tez pozostale czesci.

Yamaha CS80, Roland VP330 i pianino elektryczne (Yamaha CP80?) w pelnej krasie.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
eMJey
Habitué
Posty: 1644
Rejestracja: 17 gru 2004, 2:42
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59143 autor: eMJey » 24 sty 2008, 23:05

Koniec tego filmiku jest przejmujący (od 3:20)...prawdziwy artysta...lubujący się w grze w samotności i improwizacji.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, 23:12 przez eMJey, łącznie zmieniany 3 razy.
Always look on the bright side of life...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59144 autor: anonim007 » 24 sty 2008, 23:23

Posiadam tylko jeden pedał i działa on na zasadzie SIGNAL ON SIGNAL OFF, ale wydaje mi się że są pedały, które działają analogowo w rozdzielczości 127 i można np kontrolować nimi cutoff, res czy inne. W filmiku http://pl.youtube.com/watch?v=_ftIak06nBo widać jak Vangelis pokazuje działanie takiego pedała i zapewne ma pod niego skonfigurowane LFO speed (słychać nawet jak potrąca go nogą).


Wydaje mi sie, ze w tym przypadku predkosc LFO Vangelis zmienia za pomoca after touch (chyba ze dales nie ten filmik przez pomylke). Ja mam pedal Yamaha FC7 (pedal ekspresji), polecam. Mozna go wykorzystac miedzy innymi np. do przywolywania i wyciszania warstw dzwiekowych. Moze, jak czas pozwoli, to nagram i wrzuce demo zastosowan tego pedalu w polaczeniu z DX7.

[ Dodano: 2008-01-25, 14:27 ]
No prosze, juz mnie ktos uprzedzil - ten duzy pedal to wlasnie FC7.

http://www.youtube.com/watch?v=xj9F2P2sSxQ

(i tradycyjnie proponuje obejrzec pozostale filmiki z tej serii bo nawiazuja do Vangelisa ;-))

W syntezatorach przewaznie mozna go podlaczyc albo do gniazda volume lub modulation . W tym drugim przypadku nalezy ustawic w syntezatorze, co chcemy nim regulowac - filtr, rezonans, vibratto itd. w zaleznosci od syntezatora i jego mozliwosci.

We wtyczkach VSTi pedal moze funkcjonowac tak samo a nawet jako dodatkowe pokretlo do czego tylko chcemy (MIDI learn). Oczywiscie FC7 to nie jedyny model na rynku ;)

Drugi rodzaj pedalu (switch ON/OFF) chociaz z pozoru ograniczony, jest nie mniej wazny.
Oprocz standardowej funkcji sustain mozna go podlaczyc do gniazda portamento
- wtedy, gdy rece sa zajete graniem, i tak mamy portamento na zawolanie :-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Arcanos
Doświadczony
Posty: 75
Rejestracja: 06 paź 2007, 18:29
Lokalizacja: ? Dokąd ? Dlaczego ?
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59187 autor: Arcanos » 25 sty 2008, 19:00

Ten wywiad The Man And His Music part 4 jest świetny ... chodzi mi o ten genialny utwór po 2 min. Przepiękna vangelisowa muzyka ... :)
"I'm looking ... I'm looking for my dreams..."

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #59191 autor: anonim007 » 25 sty 2008, 20:45

I to tak bez sekwencera ani podkladu :cool: Poza tym idealnie pasuje do tej czesci wywiadu (emocjonalnie).

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Macross_F
Niedoświadczony
Posty: 23
Rejestracja: 15 lut 2008, 1:47
Lokalizacja: Legionowo
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #62130 autor: Macross_F » 11 kwie 2008, 2:04

Dzieki za info o Layerach,dziwilem sie co on robi ze naciska w tym wywiadzie pare przyciskow mocniej i nagle wskakuja brassy a gdy lekko to slycgac jakies el.pianino.Musi miec niewyobrazalny skill.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #62146 autor: anonim007 » 11 kwie 2008, 22:29

Z warstwami dzwiekowymi i rozbudowanymi partiami na zywo od zawsze kojarza mi sie instrumenty marki Kurzweil. Proponuje obejrzec ten tutorial Jordana Rudessa na temat warstw i nie tylko.

http://www.youtube.com/watch?v=zdlRcK3cJ4A

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #74186 autor: Nerious » 08 lut 2009, 12:46

A czy pedałem signal on/off można natychmiastowo zmienić brzmienie? Dla przykładu gram jakąś partie, szybko się zmienia na następna takt za taktem ,że mam czasu na naciśnięcie skrótu na qwerty.
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"

Newsletter:

http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74190 autor: anonim007 » 08 lut 2009, 15:46

Niektore syntezatory maja gniazdo do zmiany barwy za pomoca takiego pedalu, nigdy nie gralem na takim ale wiem ze np. K2600 ma taka opcje (video z J Rudessem z tego tematu, 3:10). Chyba raczej tylko zaawansowane synthy "workstation" to maja.

W software powinno jakos dac sie przyporzadkowac "program change" pod pedal ale nie znam sie na tym dokladnie.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Vangelis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia