KomponowanieWasze "studia muzyczne" - p. II

Tworzysz el-muzykę? Tu możesz się podzielić informacjami na temat sprzętu, programów, brzmień, itp.

Moderatorzy: monsoon, fantomasz, radek tymecki


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #54024 autor: anonim006 » 28 wrz 2007, 14:45

Ostatni post z poprzedniej strony:

kermadec pisze:Komp out -> CS6x in
CS6x out -> PG-1000 in
PG-1000 out -> D-550 in
D-550 out -> Komp in

No i tutaj właśnie jest źle. Gniazdo MIDI OUT w syntezatorze nie jest "przepuszczającym". Do tego właśnie służy "THRU". Jeśli wchodzisz do jednego syntezatora sygnałem przez MIDI IN, to ten sam sygnał nie pojawia się na MIDI OUT. Natomiast na MIDI OUT masz tylko to, co sam z siebie wygeneruje instrument.

Jedna z propozycji podłączenia, to np.

Komp out -> CS6x in
CS6x out -> Komp in
CS6x thru -> D-550 in.

Niestety, złącza MIDI nie można rozgałęziać równolegle, a więc albo w jednym czasie będziesz na D-550 podawał sygnał wejściowy z komputera (poprzez CS6 thru), albo sterownik PG-1000 (PG-1000 out -> D-550 in). Proponuję zakupić Ci, lub zrobić samemu, MIDI splitter. Ale przy większych instalacjach już bez MIDI patchbaya się nie obejdzie (już przy obecnej konfiguracji, by choćby zrzucać barwy z D-550 na komputer, musisz go przepinać alternatywnie z CS6x). Półśrodkiem jest zakup interfejsu MIDI z dwoma wejściami/wyjściami MIDI 1/2.

A jeśli chcesz wgrywać do D-550 barwy, to przede wszystkim musi on dostawać sygnał z komputera. W Twojej konfiguracji tego nie ma.

Co Ty robiłeś z tym Atari, że takich podstaw nie opanowałeś? Pewnie się w "Kulki" grało... ;-)

Pozdrawiam.
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #54029 autor: kermadec » 28 wrz 2007, 15:25

Wiem o tym. Po prostu szukałem konfiguracji w której mógłbym przerzucać barwy i jednocześnie mieć możliwość zagrania nimi bez konieczności przepinania kabli.
Oczywiście jak przepiąłem kabelek na thru w CS6x to barwy przeszły no ale grać się nie dało (oczywiste przecież).
A z tym Atari jest tak, że komputerek miał sprawnie działającą funkcje MIDI THRU. Wtedy podpiął bym CS6x do komputera przez in i out a przez thru (z CS6x) puścił sygnał na PG-1000 a z niego out'em na D-550. Wtedy wystarczy przestawić w CS6x funkcje Lockal na Off i wsio działa.
Niestety z PC walczę i nie udaje mi się tego zrobić :(.

P.S. Przy poprzednich próbach z innymi programami D-550 był podłączony bezpośrednio do komputera i barwy nie przechodziły. Jak ktoś poda przyczynę to stawiam browara :D.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, 15:31 przez kermadec, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #54031 autor: anonim006 » 28 wrz 2007, 15:47

kermadec pisze:P.S. Przy poprzednich próbach z innymi programami D-550 był podłączony bezpośrednio do komputera i barwy nie przechodziły. Jak ktoś poda przyczynę to stawiam browara :D.

A nie masz Ty czasem jakiegoś tam do MIDI - SoundBlastera z nędzną przejściówką? ;-) Instrumenty mają zaszyty przed MIDI Thru sześciokrotny inwerter 7404 (czasem bliźniacze aplikacje 7406 itp.) i dajmy na to, taka CS6x może wzmacniać tym samym sygnał, uprzednio zdegradowany SoundBlasterem.
:hi:

[ Dodano: 2007-09-28, 16:02 ]
kermadec pisze:Oczywiście jak przepiąłem kabelek na thru w CS6x to barwy przeszły no ale grać się nie dało (oczywiste przecież).

W tym wypadku grać się da, jeśli odpalisz w komputerze jakiś sekwencer (aplikację DAW) i będziesz miał wybrane programowe przejście THRU.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #54036 autor: kermadec » 28 wrz 2007, 16:29

BrunetteModels pisze:A nie masz Ty czasem jakiegoś tam do MIDI - SoundBlastera z nędzną przejściówką? ;-) Instrumenty mają zaszyty przed MIDI Thru sześciokrotny inwerter 7404 (czasem bliźniacze aplikacje 7406 itp.) i dajmy na to, taka CS6x może wzmacniać tym samym sygnał, uprzednio zdegradowany SoundBlasterem.
:hi:


A nie ;). Mam co prawda SB ale używam oddzielnego interface'u na USB.

BrunetteModels pisze:W tym wypadku grać się da, jeśli odpalisz w komputerze jakiś sekwencer (aplikację DAW) i będziesz miał wybrane programowe przejście THRU.


Pod warunkiem, że z D-550 też wyjdziesz na komputer przez thru :razz: .

Nie mniej jednak dzięki serdeczne za pomoc. Jeśli będę miał pytania to pozwolę sobie uderzyć na PW co by nie zaśmiecać forum :).

Pozdrawiam serdecznie.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #54040 autor: anonim006 » 28 wrz 2007, 17:00

kermadec pisze:Pod warunkiem, że z D-550 też wyjdziesz na komputer przez thru :razz: .

A dlaczego? Wcale nie jest konieczny jakiś tam powrót z D-550 do komputera. To jest moduł brzmieniowy, nie ma klawiatury. Jedyne, do czego jest potrzebne w nim wyjście MIDI, to do zrzutu barw i archiwizacji SysEx, a na gnieździe Thru jest to, co wchodzi poprzez In Rolanda. Po co więc komputerowi znów sygnał, który sam wysyła? D-550 będzie grał nawet, gdy dostanie sygnał tylko przez MIDI In. Obwód z komputerem "zamyka" tu Yamaha, która zresztą ma klawiaturę, więc jej wyjście MIDI Out jest w takim wypadku koniecznością. No i w CS6x, przy pracy z DAW, wyłączaj Local.

Sądzę, że taka otwarta dyskusja może się i innym przydać. Najwyżej Administrator wydzieli posty jako oddzielny wątek.

Pozdrawiam.
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #54041 autor: kermadec » 28 wrz 2007, 17:25

Ach... już wszystko mi działa. Gra, edytuje itp.
Szczerze powiedziawszy to wstyd mi, że tak prosta rzecz mnie zmusiła do zadawania pytań :oops: .
A przecież na Atari robiłem edytory działające na SysEx i nie było to dla mnie jakąś trudnością.
Chociaż... to było wiele lat temu. Zwalam to na małą sklerozę. Dawno się nie bawiłem w MIDI.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #54286 autor: radek tymecki » 03 paź 2007, 18:06

Zapraszam do burdelu :P

Obrazek
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kamil93
Habitué
Posty: 1194
Rejestracja: 02 mar 2007, 16:37
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #54288 autor: kamil93 » 03 paź 2007, 18:36

Co u mnie na codzień się dzieje, lepiej nie mówić. To co Radek pokazał to nic w porównaniu z moim studiem... :)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Ensoniq
Stary wyga
Posty: 261
Rejestracja: 26 gru 2006, 12:24
Lokalizacja: B-stok
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #54291 autor: Ensoniq » 03 paź 2007, 19:33

aj u mnie kolejny klamocik ;p Ensoniq ESQ-1:P spoko maszyna :)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


lukas
Niedoświadczony
Posty: 38
Rejestracja: 09 cze 2007, 12:59
Lokalizacja: dolnyslask
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #54304 autor: lukas » 03 paź 2007, 21:44

radek tymecki pisze:Zapraszam do burdelu :P

Obrazek


wow jestem pod wrazeniem :)
sorki ze zmieniam temat ale moze Ty moglbys poradzic mi odnosnie kupna taniego keyboardu ??

http://forum.studio-nagran.pl/viewtopic ... 417c#54267

z gory dzieki :)
we'll never stop living this way

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Bisqp
Stary wyga
Posty: 350
Rejestracja: 15 lut 2007, 15:56
Lokalizacja: Kwidzyn
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #55395 autor: Bisqp » 02 lis 2007, 21:57

Mnie doszły 2 kompy i złoże i sprzedam (ten gorszy) a piniążki przeznaczę na zasilacz do drugiego i złożę sobie go do kupy , mam nadzieję , że będzie chodził FL 7

P.S Radek , tę drabinę na syntezatory to sam robiłeś?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 21:59 przez Bisqp, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię bezprzewodowe kable ze 3 m , najlepiej koloru niebieskiego.Jak by co to PW

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

degorski Jaroslaw
Habitué
Posty: 1275
Rejestracja: 30 sty 2005, 22:53
Lokalizacja: mam to wiedzieć
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56109 autor: degorski Jaroslaw » 15 lis 2007, 21:01

A ja mam u siebie na ogół porzadek, i bardzo mało gratów.Obrazek Obrazek Obrazek

[ Dodano: 2007-11-15, 22:04 ]
Ale przypomniało mi sie jak byłem o 15 lat młodszy, to też tak jak koledzy, szalałem za duuużą ilością klawiszy.Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Bisqp
Stary wyga
Posty: 350
Rejestracja: 15 lut 2007, 15:56
Lokalizacja: Kwidzyn
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #56130 autor: Bisqp » 16 lis 2007, 15:44

Jarku może pochwalisz się co tam masz u siebie w studiu.Jestem bardzo ciekawy...
Kupię bezprzewodowe kable ze 3 m , najlepiej koloru niebieskiego.Jak by co to PW

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

degorski Jaroslaw
Habitué
Posty: 1275
Rejestracja: 30 sty 2005, 22:53
Lokalizacja: mam to wiedzieć
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56139 autor: degorski Jaroslaw » 16 lis 2007, 19:21

Z klawiszy które przewineły sie przez te wszystkie lata ( a nazbierało by sie tego jak u Radka, gdybym zbierał ) został mi tylko Roland JX 305 groovesynth, oraz modół Korg 05 RW. Natomiast gram głównie na wtyczkach VST - po ostrej selekcji ( podobnej jak w przypadku klawiszy ) zostawilm sobie:
- Minimooga
- SW Performer ( pełna wersja)
- Imposcar
- Z3ta
- Absynth 3
- Reaktor ( a w nim np. ARPe )
- Korg Legacy Colection ( cały kombajn wtyczek )
- Albino
- Vanguard
- Karma Fx synth
Pracuje głównie na programie Ableton live 6,0 oraz na Reasonie 3,5
Mam komputer z prockiem core dual Pentium 3,6 GHz, z 1 Gb RAM, do tego karta M-Audio na złącze fire wire, oraz mikser Beringhera Xenyx 802, na wyjazdy używam laptopa z prockiem 1,5 Ghz i 1Gb Ram.
W studio mam monitory 100W firmy KEEF ( Brytyjskie) oraz zestaw Marantza PM 350.
Jak widzisz skromniutko ;-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56143 autor: Nerious » 16 lis 2007, 20:11

degorski Jaroslaw pisze:Reasonie 3,5


??
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"
Newsletter:
http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

degorski Jaroslaw
Habitué
Posty: 1275
Rejestracja: 30 sty 2005, 22:53
Lokalizacja: mam to wiedzieć
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56144 autor: degorski Jaroslaw » 16 lis 2007, 20:18

Masz racje Tomek, pomylilem sie, to jest wersja 3,0 a nie 3,5 jak błędnie napisałem.
Słyszałem że na dniach ma się ukazać już nowsza wersja Reasona.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56149 autor: Nerious » 16 lis 2007, 21:50

No to mam dobrą informacje reason 4.0 już jest :)
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"

Newsletter:

http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Marco
Doświadczony
Posty: 80
Rejestracja: 13 gru 2005, 22:26
Lokalizacja: B.
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #56152 autor: Marco » 16 lis 2007, 22:02

Jeśli już mówimy o nowych wersjach to również niedługo ukaże się Ableton Live 7 :dance:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


AdamZ
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2007, 15:30
Lokalizacja: Leuven - Belgia
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56508 autor: AdamZ » 26 lis 2007, 8:51

Obrazek

Obrazek

Obrazek



AMD 3500+ , 2 GB RAM , 1640 GB HDD
interfejs audio MOTU 828 mkII FW
Cubase SX3 + pluginy ( duuuuużo )
monitory aktywne DYNAUDIO BM 5A
słuchawki do monitoringu SENNHEISER HD 25-1

Focusrite LiquidMix

BBE SONIC MAXIMIZER 862
MIDIMAN Thru 3x8
BEHRGINGER Ultrapath PRO ( chyba 3000 :) )

synthy:

-ACCESS Virus TI - desktop
-Waldorf PULSE
-Roland JP-8000
-Roland JD-800 z jakimiś kartami :)
-Roland Juno-106
-Roland JX-8P + kontroler PG-800
-Roland TR-606 ( sprawdny tylko w połowie - zbyt mocno go zmodyfikowałem :) )
-Yamaha EX5 + ZIP 250 MB i HDD 2.1 GB
-Yamaha CS 30
-microKORG - chyba pierwsza na świecie wersja desktop. ( klawisze odcięte wyżynarką - nie żartuje ! )
-Korg POLY 800 z modyfikacją MOOG SLAYER i FM
-TEISCO 60 F
-Novation Drum Station v.2
-Casio SA-35 z przeróbkami CIRCUIT BEND.

+ Kilka uszkodzonych gratów: Novation Super Bass Station, KORG EX-800, ruska machina ROKTON
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 9:07 przez AdamZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #56518 autor: anonim006 » 26 lis 2007, 18:05

AdamZ pisze:[...]

I tyle aż tego? To wszystko na ten "łup, łup, umcyk, umcyk": :?: ;-) :dance:
http://www.myspace.com/gearfel

Pozdrawiam!
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


AdamZ
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2007, 15:30
Lokalizacja: Leuven - Belgia
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #56521 autor: AdamZ » 26 lis 2007, 20:11

Człowiek nie może sie nigdzie ruszyć :)

PAPARAZZI i tutaj mnie dopadną :wink: . My się chyba znamy z innego forum tak ? :roll:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Komponowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia