Ogłoszenie
Studio Nagrań zostało przebudowane i uruchomione w oparciu o najnowsze dostępne skrypty phpBB. W procesie konwersji z dotychczasowej wersji ("by Przemo") mogły wystąpić drobne błędy. W przypadku dostrzeżenia jakichkolwiek nieprawidłowości proszę informować Administrację.

KomponowanieWasze "studia muzyczne" - p. II

Tworzysz el-muzykę? Tu możesz się podzielić informacjami na temat sprzętu, programów, brzmień, itp.

Moderatorzy: monsoon, fantomasz, radek tymecki


Marco
Doświadczony
Posty: 80
Rejestracja: 13 gru 2005, 22:26
Lokalizacja: B.
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53687 autor: Marco » 22 wrz 2007, 11:09

Ostatni post z poprzedniej strony:

To ja więc się też pochwalę swoim skromnym sprzętem :)

Hard:

Roland D 50 (czasami coś na nim prztykam :smile: )

Obrazek

dodatkowo:
E mu Xboard 61 - klawa sterująca, jak nie trudno się domyślić używana przy sofcie.

Komp: AMD Athlon 64 3500 + 2.21 GHz, 1 GB RAM, 250 GB HD

Soft: Kiedyś głównie na FL Studio teraz na Cubase SX 3 + sporo wtyczek VST, tych darmowych jak i płatnych a niedługo będę rozpracowywał Abletona.

O karcie dźwiękowej nie mam nawet zamiaru wspominać bo szkoda gadać :wink: ale jakoś sobie radzę.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53893 autor: kermadec » 26 wrz 2007, 12:57

A ja na razie posiadam tylko:
- Yamaha CS6x
- Roland D-550 (od przedwczoraj :D)

Do tego komputer i to na razie wszystko. Nie ma się czym chwalić.....


P.S. Kto wie jak wgrać (podmienić) barwy w D-550 (np na zassane z netu)?

Pozdrawiam

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kamil93
Habitué
Posty: 1194
Rejestracja: 02 mar 2007, 16:37
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53896 autor: kamil93 » 26 wrz 2007, 13:10

kermadec pisze:- Roland D-550 (od przedwczoraj :grin: )


To covery JMJ możesz spokojnie robić -zacznij od Revolution.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53909 autor: kermadec » 26 wrz 2007, 14:30

Barwy do Rev już mam tylko nie wiem jak je wrzucić do Rolanda :(.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53915 autor: anonim006 » 26 wrz 2007, 16:17

kermadec pisze:Barwy do Rev już mam tylko nie wiem jak je wrzucić do Rolanda :(.

Możesz do tego użyć Bome's SendSX lub Sysex Transmitera.
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Marco
Doświadczony
Posty: 80
Rejestracja: 13 gru 2005, 22:26
Lokalizacja: B.
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53916 autor: Marco » 26 wrz 2007, 16:33

Ponoć Sound Diver też jest dobry.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53917 autor: anonim006 » 26 wrz 2007, 16:35

Marco pisze:Ponoć Sound Diver też jest dobry.

Tylko sprawdź najpierw jego cenę. :razz: Poza tym, on jest edytorem, a nie narzędziem do archiwizacji i prostej wysyłki banków komunikatów Systemu Exclusive.
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53919 autor: kermadec » 26 wrz 2007, 17:49

Dzięki serdeczne :).

P.S. No dobra - pochwale się... Czekam na paczuszkę z PG-1000 :grin: .

EDIT: Albo jestem głupi albo robię coś nie tak :(. Podłaczam D-550 do kompa, wyłączam w nim Memory Protect, wybieram w programie plik .syx, klikam Prześlij i....nico. Nic się nie wgrywa.
Co robię źle???
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, 20:03 przez kermadec, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

MIDIMania
Stary wyga
Posty: 233
Rejestracja: 01 wrz 2006, 20:03
Lokalizacja: Słubice
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53926 autor: MIDIMania » 26 wrz 2007, 20:40

Najlepsze co powstało do edycji brzmień to MIDI QUEST (http://www.squest.com/), ale tani to on nie jest... Za to w zestawieniu z Cubase jest to najlepszy znany mi kombajn - jeśli ktoś posiada dużo hardware'owych instrumentów i własnych brzmień - nie ma lepszej alternatywy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53934 autor: anonim006 » 26 wrz 2007, 23:15

MIDIMania pisze:Najlepsze co powstało do edycji brzmień to MIDI QUEST (http://www.squest.com/), ale tani to on nie jest... Za to w zestawieniu z Cubase jest to najlepszy znany mi kombajn - jeśli ktoś posiada dużo hardware'owych instrumentów i własnych brzmień - nie ma lepszej alternatywy.

MIDI Quest, jak i zresztą Cubase (wliczając w to wersje SX), nie są za to orłami w stabilności. Lubią się wykrzaczać.

Do takich edycji gorąco polecam Extreme Midi Mixer. Jest darmowy i nawet nie wymaga instalacji (można zatem nosić go choćby w komórce, uwielbiam podobne aplikacje). Jedyna wada jest taka, że trzeba samemu sobie opracować panele. Na coraz dłuższe jesienne wieczory, jak znalazł. ;-)
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53938 autor: kermadec » 27 wrz 2007, 0:56

Dobra panowie - ale ja nie potrzebuje w tej chwili robić własne barwy tylko przerzucić do instrumentu barwy zassane z netu. Coś muszę robić nie tak skoro mi to nie wychodzi.

P.S. Programiki takie jak Extreme Midi Mixer to robiłem na Atari ST ;). Ale dzięki za link bo na PC się przyda :grin: .

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53940 autor: anonim006 » 27 wrz 2007, 2:57

kermadec pisze:Dobra panowie - ale ja nie potrzebuje w tej chwili robić własne barwy tylko przerzucić do instrumentu barwy zassane z netu. Coś muszę robić nie tak skoro mi to nie wychodzi. [...]

Skoro robiłeś z Atari ST (witaj w klubie seniorów ;-)), to można chyba wykluczyć ewentualność podstawowych błędów, jak złe podłączenie kabli itp. :roll: Zatem... proponuję sprawdzić w Rolandzie, czy nie masz załączonych filtrów przyjmowania SysEx. Często w instrumentach domyślnie są włączone.

[ Dodano: 2007-09-27, 03:18 ]
Ustaw w D-550 parametr
MIDI-3
Exclusive
na ON i musi działać. :handup:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53942 autor: kermadec » 27 wrz 2007, 4:18

Z połączeniami raczej nie ma kłopotów.....ale i tą możliwość wziąłem pod uwagę więc podpiąłem po prostu out z komputera do in w D-550 (no musi to chodzić...nic przecież po drodze już nie ma :???: ). Spróbowałem i nic.

O zablokowanych SysEx też myślałem ale to sprawdziłem w pierwszej kolejności...no chyba, że Roland uraczył mnie jakąś niespodzianką w postaci przełącznika w dwóch miejscach menu ;).
Teraz już nie mam siły się z tym grzebać (przecież już 4:18) i idę spać. Jutro powalczę dalej.

Dzięki za podpowiedzi :). Jak ktoś wpadnie na jakiś pomysł to chętnie wysłucham.


P.S. Aż taki senior to chyba nie jestem :grin: .

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2199
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53944 autor: radek tymecki » 27 wrz 2007, 7:04

Zainstaluj sobie SoundDivera - najlepszy prox do wszystkich syntezatorów - manager, programator, edytor w jednym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Mr_Smok
Stary wyga
Posty: 367
Rejestracja: 05 sie 2005, 11:10
Lokalizacja: Poznan
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #53948 autor: Mr_Smok » 27 wrz 2007, 8:37

z tego o pamietam soundiver nie jest juz produkowany -ale moge sie mylic.dawo nie wertowalem inf w temacie oprogramowania -raczej na biezaco staram sie byc z nowinkami dot....nowych instrumentoow.;-)
Mr_Smok

Endorphinowiec

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53952 autor: kermadec » 27 wrz 2007, 9:40

Poprzedni właściciel D-550 też mi polecał SoundDivera ale jest mały problem ze zdobyciem tego programu...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2199
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53976 autor: radek tymecki » 27 wrz 2007, 22:09

e-mule ?? ;)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53987 autor: kermadec » 28 wrz 2007, 1:36

Pierwsze forum na którym otwarcie mówi się o używaniu sieci P2P ;).
Programik już posiadam ale dalej nie wiem co i jak. Powoli odechciewa mi się zabawy z przerzucaniem (a raczej próbowaniem przerzucania) barw :(.

Mógłbyś mi Radku opisać krok po kroku co należy zrobić by przerzucić barwy? Stary koń ze mnie - myślałem, że to będzie przysłowiowy pryszcz a tu klops. Sam nie potrafię tego zrobić....

P.S. Ale PG-1000 już mam :D. Teraz trzeba przeczytać troszkę instrukcji i można zaczynać zabawę ;).

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2199
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #53988 autor: radek tymecki » 28 wrz 2007, 7:05

PG i instrukcja ? ;) Podłączasz midi i zasilacz i jazda :D

Co do SD... Włączasz i instalujesz syntezator, jeśli wszystko masz ok powinno Ci wykryć i samo zainstalować. Jak chcesz zrzucić barwy z syntezatora klikasz na obrazku D50 prawym i wybierasz request. Jeśli chcesz coś wgrać to klikasz 2 razy na syncie i otworzy się menedżer banku pamięci. File->open i wybierasz barwę którą chcesz wgrać [ustaw aby otwierał wszystkie pliki]. Wczytujesz i dajesz transmit albo klikasz 2 razy na barwie aby wejś do edytora. Zagraj coś na D50 barwa powinna być już w pamięci tymczasowej :D Nie pozostaje nic innego jak zapisać w syncie :D
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #54011 autor: kermadec » 28 wrz 2007, 11:37

Z tą instrukcją do PG-1000 to żartowałem ;).

P.S. Obecnie kable mam podłączone tak:

Komp out -> CS6x in
CS6x out -> PG-1000 in
PG-1000 out -> D-550 in
D-550 out -> Komp in

Może tutaj zrobiłem coś nie tak...
Zastanawiam się jeszcze czy nie wypuścić sygnału do komputera przez złącze thru w D-550 ....
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, 12:21 przez kermadec, łącznie zmieniany 2 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim006
Konto zawieszone
Posty: 829
Rejestracja: 01 kwie 2004, 16:46
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #54024 autor: anonim006 » 28 wrz 2007, 14:45

kermadec pisze:Komp out -> CS6x in
CS6x out -> PG-1000 in
PG-1000 out -> D-550 in
D-550 out -> Komp in

No i tutaj właśnie jest źle. Gniazdo MIDI OUT w syntezatorze nie jest "przepuszczającym". Do tego właśnie służy "THRU". Jeśli wchodzisz do jednego syntezatora sygnałem przez MIDI IN, to ten sam sygnał nie pojawia się na MIDI OUT. Natomiast na MIDI OUT masz tylko to, co sam z siebie wygeneruje instrument.

Jedna z propozycji podłączenia, to np.

Komp out -> CS6x in
CS6x out -> Komp in
CS6x thru -> D-550 in.

Niestety, złącza MIDI nie można rozgałęziać równolegle, a więc albo w jednym czasie będziesz na D-550 podawał sygnał wejściowy z komputera (poprzez CS6 thru), albo sterownik PG-1000 (PG-1000 out -> D-550 in). Proponuję zakupić Ci, lub zrobić samemu, MIDI splitter. Ale przy większych instalacjach już bez MIDI patchbaya się nie obejdzie (już przy obecnej konfiguracji, by choćby zrzucać barwy z D-550 na komputer, musisz go przepinać alternatywnie z CS6x). Półśrodkiem jest zakup interfejsu MIDI z dwoma wejściami/wyjściami MIDI 1/2.

A jeśli chcesz wgrywać do D-550 barwy, to przede wszystkim musi on dostawać sygnał z komputera. W Twojej konfiguracji tego nie ma.

Co Ty robiłeś z tym Atari, że takich podstaw nie opanowałeś? Pewnie się w "Kulki" grało... ;-)

Pozdrawiam.
:hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Komponowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia