Ogłoszenie
Studio Nagrań zostało przebudowane i uruchomione w oparciu o najnowsze dostępne skrypty phpBB. W procesie konwersji z dotychczasowej wersji ("by Przemo") mogły wystąpić drobne błędy. W przypadku dostrzeżenia jakichkolwiek nieprawidłowości proszę informować Administrację.

SprzętKomputery Atari jako sekwencery MIDI

Rozmowy na temat syntezatorów, modułów etc.

Moderator: fantomasz


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Komputery Atari jako sekwencery MIDI

Post #74963 autor: Dj G.T.Sound » 13 mar 2009, 0:10

Witam!

Troche poczytałem sobie o tych komputerach i chciałbym sobie jednego z nich kupić. Nasuwa się pytanie który? Jest tyle wersji ze nie wiem który byłby odpowiedni do moich zastosowan (byłoby to tak że linie MIDI wygrywałbym sobie na padach MPD a outy by sterowały 2 samplerami i syntezatorem)

A moje drugie pytanie odnosnie tych komputerów jest takie czy jedynym programem muzycznym jest cubase czy sa takze inne? (oraz czy mozna je skąś ściągnąć?)
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

radek tymecki
Habitué
Posty: 2199
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #74965 autor: radek tymecki » 13 mar 2009, 0:33

Zainstaluj sobie cubase na PC. Zaoszczędzisz czas i miejsce
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74968 autor: Dj G.T.Sound » 13 mar 2009, 0:40

Powiedzmy że już niechce używac PC-ta do robienia muzykia a ograniczyc jego zastosowanie do zgrania całego materiału oraz jego publikacji w necie Poprostu chce wszystko robić na sprzęcie ;) A miejsce mam więc o to się nie martwie...

Szukając dalej po necie chyba się zdecyduję na atari 1040 st. A cubase'a znalazłem do ściągnięcia :)

Oto link może się komuś przyda:

http://tamw.atari-users.net/cubase.htm

Mam jeszcze jedno pytanie czy komputer ten bedzie odbierał komunikaty CC z MPD?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2009, 0:51 przez Dj G.T.Sound, łącznie zmieniany 1 raz.
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2199
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #74975 autor: radek tymecki » 13 mar 2009, 11:12

Skoro miks robisz dodatkowo na kompie to czemu nie użyjesz tego samego :P
Wolne atari, dyskietki, szmery i bajery :P A ja wszystko klecę na lapie, zarówno miks jak i pracę z klawiszami ;)

Łatwiej i poręczniej ;)

Ale jak kto lubi :P
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74977 autor: Dj G.T.Sound » 13 mar 2009, 11:19

Miks chce juz robić na sprzęcie (taśma, sprzętowy pogłos itp.) wpuszczajac materiał finalnie zgrany na taśme do PC. A co do pracy z dyskietkami i wolnym sprzętem to się do tego przyzwyczajam od kiedy mam s950 :)
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74981 autor: Krizz » 13 mar 2009, 13:07

Ale nie rozumiem, po co Ci to atari?

Ja rozumiem, iż ograniczenia czynią mistrza, ale mam wrażenie, że nie jest to Twoją motywacją.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74982 autor: Dj G.T.Sound » 13 mar 2009, 13:21

Ale jakie ograniczenia? Poprostu chce mieć tani sekwencer MIDI. Chciałem Doepfera lub akai ASQ 10 kupić jednak sa one zbyt drogie na moja obecną kieszeń i poczytałem sobie troche o Atari jako alternatywa do sprzętowych sekwencerów i sie na nia zdecydowałem...
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74984 autor: Krizz » 13 mar 2009, 14:28

Chcesz tani? Reaper v0.99 jest darmowy i, jak mówią jego użytkownicy, z powodzeniem zastępuje Kubusia i inne drogie, współczesne DAWy.

Poza tym, Cubase dla Atari, mimo że ma swoje lata (łagodnie mówiąc), nie stał się abandonware, bo Steinberg wciąż istnieje. Na stronie, którą podałeś jest jedynie Cubase Lite, bo pełny Cubase dla atarynki jest wciąż komercyjnym softem (jakby śmieszne to nie było).

Ja rozumiem, że Cubase na Atari jest super stabilny, czego nie zawsze można powiedzieć o dzisiejszych DAWach, w szczególności obciązonych stosem wtyczek, ale posuwać się do takich rozwiązań w poszukiwaniu oszczędności to trochę dziwne, jeśli nie ekscentryczne. Po prostu nie tędy droga.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74985 autor: Dj G.T.Sound » 13 mar 2009, 14:44

Atari 1040 jest do tej pory używany w studiach muzycznych. Czemu nie tędy droga? Jak już napisałem nie chce pracować ani na PC ani na Macu :evil: Wszystkie darmpowe/płatne DAW-y na Mac OS'a, Win XP czy Viste nie wchodzą w gre bo komputer i tak nie bedzie uzywany do tego co chce robić. Atari bedzie mi służyc TYLKO I WYŁACZNIE jako sekwencer MIDI. Nie chce na nim nagrywac audio czy uruchamiac efektów/instrumentów. Bedzie to stacja która bedzie kontrolowała samplery oraz sprzętowe efekty. Zdania nie zmienie bo się uparłem i już :) A drogie to nie jest... Czy ktoś mi w końcu odp na pytanie czy ta atarynka obsługuje komunikaty CC??
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Stefan
Habitué
Posty: 1717
Rejestracja: 27 sie 2005, 13:23
Lokalizacja: Katowice
Jestem muzykiem: Tak
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #74986 autor: Stefan » 13 mar 2009, 14:51

No to się świetnie składa bo mam zakurzone atari - i to nie byle jakie MEGA STE, HDD 48MB ( :mrgreen: ), 4 MB RAM ( :rofl: ) ale w zupełności wystarcza do obsługi sekwencera MIDI (zaintalowane Cubase). Do tego programy edycyjne do kilku starych klawiszy, słynny Avalon do obróbki sampli (też stara szkoła). Nic się nie zawiesza, niczego nie trzeba upgrade'ować. NO I NIKT NIE SZPIEGUJE PRZEZ INTERNET BO GO NIE MA :lol:

Chętnie oddam ten sprzęt w dobre ręce, dorzucam monitor Atari SM144.
Całość ładnie się prezentuje, pliki z Cubase'a spokojnie sie czytają na PC-tach, MIDI file się spoko generują itp.

Jakby co to wymienię te graty na jakiś inny zabytek >>>>>>wtey priv
Pozdro
Biedni są nie ci, którzy mają mało, ale ci, którzy potrzebują wiele.
https://www.facebook.com/pages/D%C3%9CSSELDORF/267666756583471?fref=ts

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74987 autor: Krizz » 13 mar 2009, 15:26

Dj G.T.Sound pisze:Atari 1040 jest do tej pory używany w studiach muzycznych.

Siła przywyczajenia, bo nie sądzę, by którekolwiek studio było skłonne zmienić np. Nuendo na AtariST+Cubase. Na takim sprzęcie pracują już jedynie ci, którzy od zawsze na tym pracowali i bardzo dobrze się w tym środowisku czują, a takżenie czują potrzeby zmian.

Dj G.T.Sound pisze:Czemu nie tędy droga? Jak już napisałem nie chce pracować ani na PC ani na Macu :evil: Wszystkie darmpowe/płatne DAW-y na Mac OS'a, Win XP czy Viste nie wchodzą w gre bo komputer i tak nie bedzie uzywany do tego co chce robić. Atari bedzie mi służyc TYLKO I WYŁACZNIE jako sekwencer MIDI.

To zrozumiałe. Zaznaczę tylko, że w zasadzie nie ma problemu kupić starszego kompa z drugiej ręki za grosze i przeznaczyć go tylko i wyłącznie do MIDI na np. Reaperze. Ale jak chcesz.

Dj G.T.Sound pisze:Czy ktoś mi w końcu odp na pytanie czy ta atarynka obsługuje komunikaty CC??

To chyba nie jest kwestia kompa, tylko oprogramowania... A jak jest z Cubase Lite, to nie mam pojęcia, ale wielce dziwne by było, gdyby nie odbierał tak podstawowych komunikatów jak CC.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74988 autor: Dj G.T.Sound » 13 mar 2009, 15:31

Widzisz tych podstawowych komunikatów CC nie odbiera dużo urządzen takich jak EMU sp12/1200, Akai s900/950 i inne. Dowiedziałem się że cubase na atari czyta komunikaty CC więc nie pozostaje mi nic innego jak polować na to cudo ;)
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74993 autor: Jamick » 13 mar 2009, 17:48

A jak sam seq to nie lepiej jakiś QY 70 Yamaszki ?

a Atari sam mam w domu jeszcze 2 na szafie ;) leżą i czekają na lepsze czasy :D
Czymże są chmury
Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?
Czymże jest życie
Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Dj G.T.Sound
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 17 lut 2009, 22:55
Lokalizacja: Świdnica
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75040 autor: Dj G.T.Sound » 15 mar 2009, 11:02

Wiesz wole komfort pracy z dużym ekranem gdzie wszystkie sekwencje dobrze "widze". A ta jamaszka za mała jest :)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, 11:07 przez Dj G.T.Sound, łącznie zmieniany 1 raz.
Akai S950, Akai MPD24, Numark TT500, Vestax PMC 06 Pro A, Shure M44-7, Creative X-Fi Elite Pro oraz Logitech z3E

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75042 autor: Krizz » 15 mar 2009, 13:57

Dj G.T.Sound pisze:Widzisz tych podstawowych komunikatów CC nie odbiera dużo urządzen takich jak EMU sp12/1200, Akai s900/950 i inne.

Ale ja pisałem o komputerze, a nie instrumentach sprzętowych z obsługą MIDI, których software (a raczej firmware) i hardware to integralna całość.

Dj G.T.Sound pisze:Wiesz wole komfort pracy z dużym ekranem gdzie wszystkie sekwencje dobrze "widze". A ta jamaszka za mała jest :)

No to kolejna ironia, że chcesz Atari, skoro tam jestes ograniczony do marnej rozdzielczości pokroju 640x480.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, 14:00 przez Krizz, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75046 autor: anonim007 » 15 mar 2009, 18:14

Obecnie nie ma na PC oprogramowania, ktore jest tylko i wylacznie sekwencerem MIDI. Nie ma tez oprogramowania o takim wygladzie jak Cubase na Atari. Monochromatyczny ekran bardziej sprzyja koncentracji a Reaper wyglada beznadziejnie w porownaniu ze starym Cubase.

Studio el-muzyka nie moze wygladac jak biuro w banku. Musi byc w nim element futurystyczny. Atari i cubase wnosil taki element poniewaz w tamtych czasach komputery byly nowoscia w ogole. Dzisiaj ten element nie zniknal, poniewaz w dalszym ciagu monochromatyczne ekrany i wasko wyspecjalizowane oprogramowanie spotykamy w laboratoriach, podczas gdy wszystkorobiace kombajny z kubkiem do kawy na USB znajdujemy w biurach bankowych.

No juz bardziej nie potrafie wyjasnic dlaczego Reaper nie jest zadnym rozwiazaniem dla niektorych muzykow.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75047 autor: Krizz » 15 mar 2009, 19:35

martinp268 pisze:Obecnie nie ma na PC oprogramowania, ktore jest tylko i wylacznie sekwencerem MIDI. Nie ma tez oprogramowania o takim wygladzie jak Cubase na Atari. Monochromatyczny ekran bardziej sprzyja koncentracji a Reaper wyglada beznadziejnie w porownaniu ze starym Cubase.

Zapomniałeś dodać magicznej sentencji moim zdaniem.

martinp268 pisze:Studio el-muzyka nie moze wygladac jak biuro w banku. Musi byc w nim element futurystyczny.

Ahh musi...

martinp268 pisze:Atari i cubase wnosil taki element poniewaz w tamtych czasach komputery byly nowoscia w ogole. Dzisiaj ten element nie zniknal, poniewaz w dalszym ciagu monochromatyczne ekrany i wasko wyspecjalizowane oprogramowanie spotykamy w laboratoriach

Cholernie interesujące... w sumie postrzeganie archaicznego sprzętu a'la Atari i cz/b Cubase jako elementu futurystycznego nie powinno dziwić, jeśli widzi je tak osoba uznająca el-muzykę jako muzyke futurystyczną, mimo iż jest to jak na dzisiejsze standarty muzyka mocno archaiczna (co mi nie przeszkadza sie nia delektować ani ją tworzyć, pragnę nadmienić).

martinp268 pisze:No juz bardziej nie potrafie wyjasnic dlaczego Reaper nie jest zadnym rozwiazaniem dla niektorych muzykow.

Normalnie uznałbym to za żartobliwą prowokację, zbyt absurdalną by mogła byc prawdziwą opinią, ale jakoś nie mogę w tym przypadku.
Nie chcę nikogo atakować ani sprawiać nawet, by ktoś się czuł atakowany, ale panowie... nie probujcie tłumaczyć swoich wyborów absurdalnymi argumentami. Ja nic nie mam przciwko używaniu Atari w studio, ale pisanie, że Reaper wygląda beznadziejnie i mało futurystycznie w porównaniu do Cubase'a na AtariST, lub że PC zaraz będzie musiał byc użyty do czegos innego niż muzyka jest po prostu śmieszne. Mowi się po prostu: chce Atari i już, mimo że wiem, że to juz nie te czasy - i sprawa załatwiona. Nazwijmy to po imieniu - kaprys, bo przecież to nic złego - każdy miewa różne, czasem absurdalne kaprysy. Nie próbujcie sobie wmawiać, że fiat125 to najlepsze auto, bo sami takie macie. Trochę dystansu.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Stefan
Habitué
Posty: 1717
Rejestracja: 27 sie 2005, 13:23
Lokalizacja: Katowice
Jestem muzykiem: Tak
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #75048 autor: Stefan » 15 mar 2009, 20:05

O czym Wy tu biadolicie ? Chłop po prostu chce popracować na Atari i basta !
No to może najlepiej zabrońmy jeździć małymi Fiatami czy Garbuskami "bo nie mają wtrysku czy czegośtam" :mrgreen:
Osobiście sądzę że najlepsza muzyka elektroniczna to powstała na lampowych czy tranzystorowych modularach,a z softu to na pro-24, gdzieś na początku lat 90-tych. he,he
Biedni są nie ci, którzy mają mało, ale ci, którzy potrzebują wiele.

https://www.facebook.com/pages/D%C3%9CSSELDORF/267666756583471?fref=ts

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #75049 autor: Nerious » 15 mar 2009, 20:05

Co Wy się tak tego reapera uczepiliście. Jak można być tak ograniczonym i pisać o wyglądzie DAW? Co to ma za znaczenie?. Ważna funkcjonalność . Z tego co wiem Reaper to dobra rzecz. Futuryzm w el-muzyce? Zapraszam do wysłuchania Albumu Vangelisa Heaven and Hell.
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"
Newsletter:
http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75056 autor: anonim007 » 15 mar 2009, 22:24

Zapomniałeś dodać magicznej sentencji moim zdaniem.


No ba! Zawsze mowie swoim zdaniem :-)

Normalnie uznałbym to za żartobliwą prowokację, zbyt absurdalną by mogła byc prawdziwą opinią, ale jakoś nie mogę w tym przypadku.


To byla nieco zartobliwa prowokacja do pomyslenia nad roznymi motywami kierujacymi potencjalnymi nabywcami wiekowego Atari ;-)

Co Wy się tak tego reapera uczepiliście. Jak można być tak ograniczonym i pisać o wyglądzie DAW? Co to ma za znaczenie?. Ważna funkcjonalność . Z tego co wiem Reaper to dobra rzecz. Futuryzm w el-muzyce? Zapraszam do wysłuchania Albumu Vangelisa Heaven and Hell.


Bo Reaper wyglada beznadziejnie - tu jakies ikony jak z MS Worda, tam jakies przyciski wystaja od Windowsa, ogolnie chaos na ekranie, nie da sie muzyki tworzyc. A funkcjonalnosc? Z Reaperem wszystko funkcjonuje tylko osrodek el-muzyki w mozgu nie. To juz wole Atari ;-)

A powaznie, uzytkownicy Reapera i PC nie bierzcie sobie tego gadania do siebie, przeciez wiecie dobrze, ze dla Was sa to dobre narzedzia.

Heaven and Hell? To jeden z moich ulubionych albumow i elementow futurystycznych tam nie brakuje.

[ Dodano: 2009-03-15, 22:33 ]
Cholernie interesujące... w sumie postrzeganie archaicznego sprzętu a'la Atari i cz/b Cubase jako elementu futurystycznego nie powinno dziwić, jeśli widzi je tak osoba uznająca el-muzykę jako muzyke futurystyczną, mimo iż jest to jak na dzisiejsze standarty muzyka mocno archaiczna (co mi nie przeszkadza sie nia delektować ani ją tworzyć, pragnę nadmienić).


To czy cos jest futurystyczne czy archaiczne zalezy od tego jak to subiektywnie postrzegasz a nie od tego w jakim czasie zaistnialo wzgledem innych wydarzen.

Czy loty na Ksiezyc postrzegasz jako cos futurystycznego czy archaicznego?

Atari posiada wg mnie element futurystyczny, poniewaz po cichu licze na to, ze w przyszlosci powstana komputery programowalne przez pojedynczego uzytkownika, jak stare 8 bitowce. Era takich komputerow skonczyla sie wraz z odejsciem DOSa i mam nadzieje na ich powrot. Obecnie Windows jest zbyt skomplikowany i standarty programowania zmieniaja sie zbyt szybko aby w pojedynke podejmowac sie jakichs powazniejszych prob (zanim przeczytam jedna ksiazke, wiedza ta jest nieaktualna).

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Studio Nagrań : Zastrzeżenia