SprzętProblem z szumami

Rozmowy na temat syntezatorów, modułów etc.

Moderator: fantomasz


Autor tematu
marek99p
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 07 paź 2010, 9:14
Lokalizacja: szczecin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Problem z szumami

Post #89327 autor: marek99p » 07 paź 2010, 10:01

Witam.
gram na perkusja jakieś 3 lata i ostatnio wzięło mnie na stworzenie małego studia na nagrywania moich wypocin. Mój zestaw to mikser behringer UB1202, mikrofon pojemnościowy C-1, mikr. do werbla, i jakiś za 15zł :sad: ustawiony przy stopie. oto tego efekty:
http://marek24p.wrzuta.pl/audio/1hGWp7tEXC4/probka_szum

Kwiestie umiejętności pomijam, Chodzi mi głównie o te cholerne szumy. siedzę nad tym już 3 dni i nie ma żadnych efektów. Siedząc trochę na różnych forach wyczytałem że to wina karty dźwiękowej (niestety mam jakiś zintegrowany syf). Pomijam też fakt że niestety zacząłem od d...y strony, bo najpierw powinno się pomysleć o karcie a na końcu mikser - no cóż, polak mądry po szkodzie ale... Moje pytanie czy zakup dobrej karty wyeliminuje te szumy? Na pewno trochę tego idzie z miksera (podobno wszystkie ber. tak szumią)i troche chyba z karty co? Myślałem o e-mu 0202, m-audio 2496 lub fast track II usb. ten ostatni tak myslę, że mógłby chyba zniwelować szumy najmocniej bo pojemnościówkę dałbym prosto do karty, zawsze to jedno ogniwo mniej. Jak to jest tymi szumami? Pomocy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Nerious
Habitué
Posty: 1379
Rejestracja: 20 maja 2005, 13:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89329 autor: Nerious » 07 paź 2010, 10:57

Upewnij się jeszcze czy nie masz pętly mas i czy komp jest uziemiony.
"muzyka jest jedna, tylko ludzie są różni"
Newsletter:
http://aioptk.com/v6n

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5847
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #89334 autor: Belmondo » 07 paź 2010, 11:23

Nerious pisze:Upewnij się jeszcze czy nie masz pętly mas i czy komp jest uziemiony.


Tam akurat slychac wyraznie szum, wiec to nie to.
Niestety trzeba eliminowac wszystkie skladniki toru po kolei czyli pozyczyc inny mikrofon, mikser, podpiac inna karte. W takim zestawie kazdy element moze szumiec, a moze to byc suma ich wszystkich.

Pozdr
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
marek99p
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 07 paź 2010, 9:14
Lokalizacja: szczecin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89366 autor: marek99p » 08 paź 2010, 13:23

Chyba zacznę od kupna karty na usb. Zważywszy na to że potrzebuje phantom-u do zasilania pojemnościówki zastanawiam się nad opcją e-mu tracker pre usb, a lexicon lambda studio. W sklepie sprzedawca który widać, że zna się na rzeczy radził mi abym brał lexicon-a bo ogólnie e-mu to tak naprawdę creative które mało się zna na urządzeniach rejestrujących. Moje wątpliwości co do e-mu to możliwość podłączenia miksera. Niby są tam dwa wejścia duży jack nazwane insert ale instrukcje piszą, że to niby do połączania cyfrowych urządzeń. Czy to oznacza że mikser odpada z gry i można go tylko podłączyć do wejścia xlr które chyba też może służyc jako line in? To zabrałoby mi jedno wejście na majka. W lexicon-ie widze, że mam oddzielne wejścia line-in bo chyba tam powinno się podłączać mikser prawda? Proszę o rade w tej sprawie i opinie który wybór będzie lepszy pod względem jakości nagrania.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89367 autor: kermadec » 08 paź 2010, 13:34

marek99p pisze:W sklepie sprzedawca który widać, że zna się na rzeczy radził mi abym brał lexicon-a bo ogólnie e-mu to tak naprawdę creative które mało się zna na urządzeniach rejestrujących.


Yyyy...a w którym to sklepie w Szczecinie znają się na kartach :D?
Ile chcesz/możesz wydać na kartę i czego poza phantomem potrzebujesz?
Może doradzę...
Clavia Nord Stage 88 | Yamaha CS6x + PLG150VL | Roland D-550 + PG-1000

www.clavia.fora.pl - Forum Miłośników Nordów

Zapraszam

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
marek99p
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 07 paź 2010, 9:14
Lokalizacja: szczecin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89369 autor: marek99p » 08 paź 2010, 13:45

Sklep to "fan". Moje potrzeby oprócz tego phantom-u to może jeszcze tylko jakieś wejście na gitarę, bo może kiedyś by się zachciało nagrać próbę na raz. No ale podstawa to wejście na mikser bo zostaje jeszcze mikrofon na stope bądź werbel i może w przyszłości tomy. no i oczywiście oprogramowanie w miarę przystępne dla użytkownika ale programy to chyba są w standardzie co? Zastanawia mnie tez brak wejścia na zasilacz w lexicon-ie bo nie jestem pewien czy w 100% USB jest w stanie zapewnić wzrost napięcia do tych 48V.
aaa no i kwota. Powiedzmy że 600zł to max, ale mile widziane coś w granicach tego e-mu(jakieś 450zł)
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 14:14 przez marek99p, łącznie zmieniany 2 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89371 autor: kermadec » 08 paź 2010, 14:14

Podsumowując potrzebujesz 1-2 wejścia mikrofonowo-liniowe (phantom i przedwzmacniacz gitarowy) + dwie linie tak?
Clavia Nord Stage 88 | Yamaha CS6x + PLG150VL | Roland D-550 + PG-1000



www.clavia.fora.pl - Forum Miłośników Nordów



Zapraszam

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
marek99p
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 07 paź 2010, 9:14
Lokalizacja: szczecin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89372 autor: marek99p » 08 paź 2010, 14:17

W sumie to tak. Maja być dwa mikrofony + ew. wejście na gitarę i musowo mikser

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89373 autor: kermadec » 08 paź 2010, 14:29

No to niestety w tej klasie cenowej nic nie zwojujesz. Pozostaje Lexicon, ale ja bym pozbierał trochę i kupił lepsza kartę.
Twój wybór :).
Clavia Nord Stage 88 | Yamaha CS6x + PLG150VL | Roland D-550 + PG-1000



www.clavia.fora.pl - Forum Miłośników Nordów



Zapraszam

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5847
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #89400 autor: Belmondo » 09 paź 2010, 16:06

kermadec pisze:Pozostaje Lexicon, ale ja bym pozbierał trochę i kupił lepsza kartę.
Twój wybór :).


Lexicon jest dobra propozycja budzetowa.

Pozdr
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89403 autor: kermadec » 09 paź 2010, 16:44

Belmondo pisze:Lexicon jest dobra propozycja budzetowa.


Zgadza się, chociaż ja bym zainwestował w kartę która pozwoli mi nagrać całość (była mowa o perkusji) bez potrzeby posiłkowania się zewnętrznym mikserem.
Tylko tyle :).
Clavia Nord Stage 88 | Yamaha CS6x + PLG150VL | Roland D-550 + PG-1000



www.clavia.fora.pl - Forum Miłośników Nordów



Zapraszam

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5847
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #89405 autor: Belmondo » 09 paź 2010, 17:54

kermadec pisze:
Zgadza się, chociaż ja bym zainwestował w kartę która pozwoli mi nagrać całość (była mowa o perkusji) bez potrzeby posiłkowania się zewnętrznym mikserem.


Karta, ktora pozwoli nagrac perkusje musi miec co namjniej 8 wejsc i tylez preampow. To zupelnie inna kategoria cenowa, z pewnoscia nie wystarczy "pozbierac troche", tylko wylozyc kilkukrotnie wieksze pieniadze. Zewnetrzny mikser jest duzo tanszym rozwiazaniem.

Pozdr
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


kermadec
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 20 wrz 2007, 23:48
Lokalizacja: Betzdorf (DE)
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #89415 autor: kermadec » 09 paź 2010, 22:09

Z tym tańszym to bym się kłócił. Do tego na pewno nie lepszym.

1. Sprawdź ile kosztuje najtańszy mikser z 8 preampami (niby chłopak jakiś ma ale nie wiadomo jaki....).
2. Nagrywasz perkusję na jeden ślad czyli o edycji zapomnij.

3. Preampy w tanich mikserach (tych naprawdę tanich) są fatalne i też szumią, a droższe i lepsze miksery są... po prostu sporo droższe.

IMO trzeba się zastanowić nad tym co chcemy docelowo osiągnąć.
Jak starczy Ci najprostsza karta i perkusja na jednym śladzie to pozostań przy Lexiconie.
Jeśli jednak chcesz powalczyć troszkę z materiałem to trzeba kasy odłożyć więcej.
Clavia Nord Stage 88 | Yamaha CS6x + PLG150VL | Roland D-550 + PG-1000



www.clavia.fora.pl - Forum Miłośników Nordów



Zapraszam

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5847
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #89419 autor: Belmondo » 10 paź 2010, 10:17

kermadec pisze:Z tym tańszym to bym się kłócił. Do tego na pewno nie lepszym.


Nie sadze aby na tym etapie koles wiedzial od razu jak edytowac slady perkusyjne albo po co sie to robi, ani nie bardzo widze po co palker mialby to robic. Tym bardziej na tym etapie kupowanie wielokanalowego interfejsu (plus preampy) mija sie z celem, bo to naprawde spory koszt (chyba, ze on nie odgrywa roli- wtedy jak najbardziej). Poza tym palkerowi duzo szybciej i prosciej jest poslugiwac sie fizycznym mikserem niz myszka w komputerze, choc to juz kwestia stylu pracy i przyzwyczajen bardziej.
Imho na poczatku zawsze lepiej wybrac tanszy, w miare przyzwoity interfejs i dokupowac klocki (m. in. mikser) po kolei. Kazde tanie preampy sa tanie, wiec nawet w przypadku kart wielkonalalowych mozesz kupic te zle brzmiace. Bez problemu w atrakcyjnej cenie da sie trafic chocby uzywany mikser z 4 preampami (omijac ozywane phonic'i i behringery), ktore mozna uzyc jako tako- z takim zestawem juz mozna spokojnie zyc. Majac w miare interfejs jest w czym wybierac sposrod mikserow. Przy odrobinie szczescia mozna znalezc uzywany mikser bedacy interfejsem audio i wtedy w 2, 3 przebiegach, o ile palker jest sprawny, mozna bezproblemowo nagrac wszystkie slady oddzielnie (tylko jeszcze raz: po co to palkerowi).
Przy odrobinie umiejetnosci (mam na mysli umiejetnosc takiego tluczenia, ze jest ono powtarzalne i przede wszystkim 'in time') naprawde lepiej miec fajny interfejs, fajny preamp i fajny mikrofon albo dwa, niz wielokanalowy byle jaki interfejs i kiepski preamp czy mikrofon albo oba naraz- wtedy zestaw zabrzmi tak jak najslabszy z komponentow.

Co do ceny mikser z >8 preampami bedzie tanszy niz karta audio z >8 wejsciami + >8 preampow. Biore pod uwage stosunek jakosci do ceny, a nie sama cene.

Nie wszystkie Berhringery szumia tak jak sie o tym powszechnie pisze, to obecnie bardziej jest fama, gdyz czesc nowych urzadzen juz ujdzie w tlumie (troche gorzej nadal niestety z mechanika).

Pozdr
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
marek99p
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 07 paź 2010, 9:14
Lokalizacja: szczecin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #90390 autor: marek99p » 19 lis 2010, 18:22

No wiec tak sytuacja teraz wyglada tak. Behringer poszedł na sprzedaż, a w jego miejsce kupiłem soundcraft-a spirit folio (2-letni). Okazało sie że szumy wcale nie sa mniejsze i jakośc dźwieku tez jakos drastycznie nie wzrosła. Ale... Po długich walkach zauwazyłem jedna rzecz (w behriger-e takiego czegos nie odczułem bo tam to wszystko szumiało). Przedstawie to może na prostych liczbach.
Załóżmy że mam ustawione poziomy głośnosci takie jakie chce, czyli na odpowiednich preampach lekko ponad połowe, główne też. gdy nagrywam sama kartę dźwiękową (mix stereo na połowie) to poziom szumów jest na poziomie np. 7. Gdy podkrecam mikser poziom szumów wzrasta do 8.
Pytanie... czy jesli wymienie kartę dźwiękową na np. m-audio 2496 która jest uwazana za bardzo niskoszumową to poziom tych szumów spadnie do wartości 1?
Chodzi mi o to, czy wynika z tego ze karta generuje szumy na poziomie 7 a mikser tylko 1, czy jednak karta 7 a mikser 8, częstotliwości sie pokrywają ale mikser szumi bardziej i podbija wszystko jeszcze o 1?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia