Ogłoszenie
Studio Nagrań zostało przebudowane i uruchomione w oparciu o najnowsze dostępne skrypty phpBB. W procesie konwersji z dotychczasowej wersji ("by Przemo") mogły wystąpić drobne błędy. W przypadku dostrzeżenia jakichkolwiek nieprawidłowości proszę informować Administrację.

SprzętM-AUDIO VENOM Virtual Analog Synthesizer

Rozmowy na temat syntezatorów, modułów etc.

Moderator: fantomasz

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5559
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101886 autor: Belmondo » 20 lut 2013, 11:43

Ostatni post z poprzedniej strony:

Jak instrument odbiera sysex-y to tak.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #102117 autor: Jamick » 11 mar 2013, 20:28

No i jednak się skusiłem :-D Ale akurat jeden sklep tutaj sprzedawał ten klawisz z wystawki w aukcji holenderskiej (cena powoli spada w dół a kto pierwszy kliknie ten bierze) wiec udało się wyczekać z 6000 czk na 4000 (jakieś 650 PLN) :-D - jedynie nie miał zasilacza, ale to mnie kosztowało kolejne 100 czk ;-D i stan idealny jak na to że stał w sklepie ;-) Będzie podłączon do laptopa służył jako klawisz ogrodowy :-D

Pierwsze wrażenia to tyle że 60% dźwięków to zardzewiała puszka :-D ale na szczęście
da się z tym popracować, jak pokazują widea na youtube.

Aż się dziwię że ten klawisz kiedyś kosztował tak masakryczną kasę i ktoś to kupował O_o Pierwsza cena to chyba ok 1900 PLN że ? Teraz widzę za 959 pln
Czymże są chmury
Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?
Czymże jest życie
Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5559
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #102118 autor: Belmondo » 11 mar 2013, 20:31

Jamick pisze:Pierwsze wrażenia to tyle że 60% dźwięków to zardzewiała puszka :-D


Hehe

Jamick pisze:Aż się dziwię że ten klawisz kiedyś kosztował tak masakryczną kasę i ktoś to kupował O_o


No wlasnie cena dlatego tyle spadla bo nikt nie kupowal :grin:
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #102121 autor: Jamick » 11 mar 2013, 21:07

Możliwe że się hamerykańcom już nie chciało tego dłużej utrzymywać przy życiu a ściągnąć ze sklepów to szkoda kasy i chcieli się szybko wyprzedać, albo szykują Venoma 2 ? :-D

W każdym bądź razie, jako audio IO + klawiatura sterująca do laptopa na takie to "domowe granie" OK
+ oczywiście są i dźwięki + Arpegiator + Perkusja (a patterny da się ponoć wgrywać przez midi) +efekty dla audio z zewnątrz czyli da się tym pobawić dosyć dobrze, ale jedynie za taką kasę jak kupiłem, lub coś koło tego - inaczej nie opłaca się za bardzo w to ładować.
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #102163 autor: Jamick » 14 mar 2013, 15:56

OMG :shock: Już wiem co ktoś myśli tym jak mówi że klawisz brzmi jak plastik ...
Jeszcze nie mam całego tego klawisza porządnie przesłuchanego, ale jak do tej pory to fatal error ....
Zardzewiała puszka po śledziu w pomidorach w plastikowej reklamówce.

Z plusów na pewno wygląd :-D i to że można wpływać na sygnał wejściowy np. z innego klawisza,
chociaż Belmondo ma prawdę, jakość tych efektów jest tak słaba że aż porażająca.

Nie liczyłem na jakiś cud, ale to że nie przybliży się do brzmienia An1x nawet w 50% to już jest smutna historia .. ten klawisz nie jest wart nawet tych 900 co za niego chcą teraz..
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 15:56 przez Jamick, łącznie zmieniany 1 raz.
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

monophonic
Stary wyga
Posty: 337
Rejestracja: 08 maja 2009, 2:18
Lokalizacja: Poznań
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #102166 autor: monophonic » 14 mar 2013, 16:37

Jak pracowałem jeszcze w sklepie to mieliśmy Venoma przez 2 czy 3 miesiące. Jeden gość tylko to obadał i podziękował. Ja odpaliłem raz. I wyłączyłem :smile: Stało to to, stało i odesłaliśmy... Wtedy kosztował prawie 2k w detalu.
Pozdrawiam
AQ

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #102506 autor: Jamick » 31 mar 2013, 13:06

No zaczynam się z nim rozkręcać :-) Na szczęście da się z tym coś zrobić co trochę przypomina analoga ( po ciemku, we mgle i po 3 piwach :) )

Szkoda że nie da się wszystkiego z panela ukręcić jak w An1x ale cóż, nie wszystko człowiek może mieć.

Wsparcie jedna ze strony producenta nie pociesza.
Wygląda na to że nawet fora im poumierały :-/ ostatnie wpisy w roku 2012, Admin był v 2011 WTF ? Na 2 się zarejestrowałem i moje wpisy już tydzień czekają na wyświetlenie ..
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #105271 autor: Jamick » 07 lis 2013, 20:51

Minęło trochę czasu, i muszę konstatować że po wgraniu nowej wersji softu z nowymi bankami da się z tym już przyjemnie pracować.

Basowa linia, perkusja i te takie przeszkadzajki na początku taki wysoki loop są z Venoma


https://soundcloud.com/jamick-elektronika/augmented-boy
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


musman76
Habitué
Posty: 1182
Rejestracja: 28 wrz 2009, 15:00
Lokalizacja: Z Polski.
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Status: Offline

Post #105277 autor: musman76 » 09 lis 2013, 0:35

Jamick pisze:Minęło trochę czasu, i muszę konstatować że po wgraniu nowej wersji softu z nowymi bankami da się z tym już przyjemnie pracować.

Basowa linia, perkusja i te takie przeszkadzajki na początku taki wysoki loop są z Venoma


https://soundcloud.com/jamick-elektronika/augmented-boy


Zresztą ostateczne zadowolenie z zakupu sugeruje już sam tytuł - wskazujący na wyraźny przypływ poczucia mocy i możliwości twórczych. ;)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #105280 autor: Jamick » 09 lis 2013, 16:33

:-) Ależ oczywiście :-) A dopiero po Volce jak będę "augmentowany" ?? .. :-)
A nawiasem mówiąc ostatnio mi umknął korg ms2000 i Korg ElecTribe ESX1
za całkiem przyjazną kasę, no nic polowań ciąg dalszy.....
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Jerzy
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 mar 2012, 14:05
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Status: Offline

Post #106212 autor: Jerzy » 25 sty 2014, 20:44

Cześć wszystkim, właśnie sobie kupiłem ten syntezator. Chcę tworzyć na nim muzykę, niestety jestem zielony a to mój pierwszy kontakt z syntezatorem. Proszę zatem o wyrozumiałość i zrozumienie.

1. Czy mogę programować na nim muzykę (w sensie sprzętowo, wybijać daną melodię i ją zapisywać a potem dogrywać następne dźwięki)? bo niestety nie wiem jak to robić jeśli w ogóle to możliwe.
2. Czy jednak może konieczne są jakieś programy. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś darmowy program(sekwencer?) do podstawowych rzeczy abym mógł w prosty sposób stworzyć utwór bazujący na brzmieniach generowanych z tego syntezatora.
3. Czy aby korzystać z midi, mogę korzystać z kabla USB ? czy np. muszę kupić np. kabel midi->usb? a może konieczne jest jeszcze inne urządzenie?

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, 20:44 przez Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #106264 autor: Jamick » 28 sty 2014, 18:22

Odp A: Nie - możesz robić własne dźwięki czy sekwencje ale całego utworu nie nagrasz na sam klawisz - to nie stacja robocza.

odp. B: Tak - polecam darmowy i w pełni wystarczający Presonus Studio one free, nagrywasz audio, midi, jest kupa VST instrumentów w środku i trochę efektów, Ograniczenie jest jedynie w tym że nie możesz korzystać z zewnętrznych VST - ale to naprawdę nie boli.

odp C: Tak, nie, nie.
Samo podpięcie kablem USB umożliwia sterowanie midi, nie polecam natomiast używanie Venoma jako USB karty dźwiękowej, niestety za słaby jest i charczy potem. Albo MIDI albo Audio.

Ale jeżeli masz inną kartę dźwiękowa to tylko kabelki audio i heja...
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Jerzy
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 04 mar 2012, 14:05
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Status: Offline

Post #106269 autor: Jerzy » 28 sty 2014, 20:01

Wielkie dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi Jamick :) rozwiałeś kilka moich wątpliwości, jutro będę coś próbował walczyć :)

Proszę przeczytaj PW.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, 22:04 przez Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

virtual analog
Stary wyga
Posty: 224
Rejestracja: 08 sty 2008, 16:49
Lokalizacja: CCH
Jestem muzykiem: Nie wiem
Ulubieni wykonawcy: Niekomercyjna, eksperymentalna elektronika.
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Wiek: 38
Status: Offline

Post #106275 autor: virtual analog » 29 sty 2014, 9:57

Jerzy pisze:Cześć wszystkim, właśnie sobie kupiłem ten syntezator. Chcę tworzyć na nim muzykę, niestety jestem zielony a to mój pierwszy kontakt z syntezatorem. Proszę zatem o wyrozumiałość i zrozumienie.

1. Czy mogę programować na nim muzykę (w sensie sprzętowo, wybijać daną melodię i ją zapisywać a potem dogrywać następne dźwięki)? bo niestety nie wiem jak to robić jeśli w ogóle to możliwe.
2. Czy jednak może konieczne są jakieś programy. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś darmowy program(sekwencer?) do podstawowych rzeczy abym mógł w prosty sposób stworzyć utwór bazujący na brzmieniach generowanych z tego syntezatora.
3. Czy aby korzystać z midi, mogę korzystać z kabla USB ? czy np. muszę kupić np. kabel midi->usb? a może konieczne jest jeszcze inne urządzenie?

Z góry dziękuję za pomoc.


Ad. 2 REAPER (Cockos) .Jest to jeden z najlepszych DAW na świecie.Wazy b.mało, uruchamia sie nawet z pendrive'a, zajmuje bardzo mało zasobów w komputerze, co ważne jesli masz kompa nie pierwszej młodości...
Cena nie do pobicia, a z tego co pamiętam to demo w pełni funkcjonalne, tylko na początku w trakcie uruchomienia wyświetlają sie komunikaty .Naprawde polecam!
P.S. Do Reapera jest interfejs po polsku, zresztą zrobiony przez użytkownika tego forum (BrunetteModels)
Nie ograniczasz się jak w Presonus studio tylko do wewnetrznych wtyczek, co wazne, poniewaz jest duzo darmowych vst(i)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, 10:01 przez virtual analog, łącznie zmieniany 1 raz.
Pasję i szaleństwo oddziela bardzo cienka linia...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #106279 autor: Jamick » 29 sty 2014, 18:33

No jeżeli człowiek nie jest wtyczkowcem to Studio One jest za darmo :-D Zresztą wtyczki w SO2 są naprawdę świetne, gdyby nie to że używam Sample tank 2, w zasadzie do teraz bym pracował na wersji free. Ale akurat był czarny piątek i ceny spadły mocno więc zakupiłem :-)

A jest i po polsku, wystarczy pobrać ze strony rozszerzenie. Ale nie przekonuję , niech sobie każdy sam znajdzie swój ulubiony program..
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

virtual analog
Stary wyga
Posty: 224
Rejestracja: 08 sty 2008, 16:49
Lokalizacja: CCH
Jestem muzykiem: Nie wiem
Ulubieni wykonawcy: Niekomercyjna, eksperymentalna elektronika.
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Wiek: 38
Status: Offline

Post #106284 autor: virtual analog » 29 sty 2014, 20:42

W sumie to nie tak dawno chcialem wypróbowac Presonusa, ale nie poszedł mi na kompie z prockiem AMD.
Pasję i szaleństwo oddziela bardzo cienka linia...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia