SprzętCzy da się wysłać nagrany wokal do efektu wokalowego?

Rozmowy na temat syntezatorów, modułów etc.

Moderator: fantomasz


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 24
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Czy da się wysłać nagrany wokal do efektu wokalowego?

Post #115457 autor: naowa » 17 paź 2018, 11:06

Chciałem poszukać jakiegoś ciekawego efektu do mojego wokalu, ale musiałbym godzinami śpiewać aby sprawdzać jaki efekt zyskuję przy wokalu. Posiadam Ableton Live 10 Suite i efekt wokaowy TC Helicon VoiceLive Rack
https://mxmusic.pl/pl/tc-helicon-voicelive-rack.html
Do tej pory w trakcie śpiewania szukałem w ustawieniach TC Helicon danego efektu, dlatego chciałbym ułatwić sobie zadanie i nagrany wokal wysyłać z Abletona do TC Helicon.
Na polskiej stronie sklepowej TC Helicon znalazłem pewne informacje, zwłaszcza zainteresowała mnie wzmianka o sterowniku MIDI.
Jako wzorzec dla harmonii może służyć sygnał z gitary, sterownika MIDI lub odtwarzacza MP3, albo ustalona tonacja i skala
https://www.fan.com.pl/pl/p/TC-Helicon- ... urce=ceneo
Chciałem też zrealizować kolejne zadanie ale również nie wiem czy jest to możliwe. Jeśli znajdę już dobry efekt to chciałem nagrać wokal z tym efektem na stałe w Abletonie, ale czy jest to możliwe? Wielkie dzięki za pomoc.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5773
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115458 autor: Belmondo » 18 paź 2018, 21:49

Nie potrzebujesz sterownika midi, powinienes moc wyslac midi bezposrednio z Abletona. Tak samo jak mozesz z Abletona wyslac sciezke z wokalem, przetworzyc i wrocic dl Abletona z efektem uzbrajajac w nim sciezke do nagrywania, TC powinien potrafic przekierowac przetwarzany sygnal na swoje wyjscie.
To jest dosc standardowa funkcjonalnosc.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 24
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115464 autor: naowa » 21 paź 2018, 20:58

Belmondo pisze:Nie potrzebujesz sterownika midi, powinienes moc wyslac midi bezposrednio z Abletona. Tak samo jak mozesz z Abletona wyslac sciezke z wokalem, przetworzyc i wrocic dl Abletona z efektem uzbrajajac w nim sciezke do nagrywania, TC powinien potrafic przekierowac przetwarzany sygnal na swoje wyjscie.
To jest dosc standardowa funkcjonalnosc.

Belmondo, wielki dzięki za pomoc. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem bo jestem początkujący i nawet nie zrozumiałem Twoich mądrych rad, więc jeszcze raz proszę o informacje bardziej szczegółowe.
Przypomnę że chciałem zrobić dwie rzeczy.
Jedna to wysłać nagrany, czysty wokal do zewnętrznego efektu wokaowego TC Helicon VoiceLive Rack, który jest moim jedynym interfejsem audio.
Drugą rzecz jaką chcę zrobić to w chwili gdy znajdę już efekt który ładnie zabrzmi do mojego wokalu, to chciałbym nagrać go z wokalem na Abletonie.
Gdy czytam informacje, to nawet nie wiem kiedy mowa jest o zmianie wyjść, wejść w Abletonie, a kiedy mam wziąć nowy kabel i coś fizycznie podłączyć gdzieś. Teraz mam mikrofon podłączony do interfejsu TC Helicon, a interfejs podłączony do komputera.
Belmondo dziękuję.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5773
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115467 autor: Belmondo » 21 paź 2018, 22:38

Ja zrozumialem pytanie :). Nagranie suchego wokalu, potem odwtorzenie w Abletonie tak aby wyslac to do interfejsu, tam nalozyc efekt, a potem wrocic z sygnalem do Abletona jest jedna z podstawowych funkcjonalnosci kazdego DAW-a wspolpracujacego z interfejem audio. NIe znam natomiast tego Helicona, wiec nie jestem w stanie wskazac co gdzie trzeba ustawic w menu itd., o ile trzeba, bo wydaje mi sie, ze poza odpowiednim ustawieniem wyjsc ze sciezki Abletona do wejsc TC oraz wyjscia z TC do sciezki Abletona nie trzeba nic robic (poza uzbrojeniem tej ostataniej sciezki do nagrywania).
Chyba, ze sterownik TC nie widzi fizycznych we/wy, tylko wirtualne z USB, wtedy trzeba cos wiecej zrobic, ale tu nie pomoge bo nie znam tego interfejsu i w Abletonie tez sie srednio poruszam.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia