RetroUżytkownicy ( oraz byli użytkownicy) Yamahy DX7 łączcie się!

czyli instrumenty sprzed lat...

Moderator: fantomasz


WMJ
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 24 lut 2009, 1:01
Lokalizacja: Mława
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74903 autor: WMJ » 10 mar 2009, 15:23

Ostatni post z poprzedniej strony:

Co sądzicie o tych dwóch DX7 wystawionych na allegro ? Jedna z nich to DX7S, warto się zainteresować, którąś z nich ?
Jest jeszcze DX7IIFD, ale sprzedającemu nie wyszło z ceną trochę.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 16:54 przez WMJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74908 autor: anonim007 » 10 mar 2009, 18:25

Tu juz musisz sam decydowac. Nie masz czasem kogos w UK? U nas ceny za DX7 w stanie idealnym sa ok 300zl nizsze.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


WMJ
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 24 lut 2009, 1:01
Lokalizacja: Mława
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74912 autor: WMJ » 10 mar 2009, 19:42

O kurde. Nie, niestety nie znam nikogo. Zastanawiam się czy za wszelką cenę przekraczać budżet i kupować DX7IIFD.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 20:42 przez WMJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #74930 autor: anonim007 » 10 mar 2009, 22:39

DX7IID jest swietna, ale ja bym zrobil tak:

- Kupilbym DX7 MkI/DX7s i zapoznalbym sie z synteza przez rok, dwa.
- Po tym czasie, bedac juz pewnym, ze FM to jest wlasnie to, zakupilbym modul
TX7/TX802/TG77 w celu osiagniecia a nawet przebicia tego co normalnie oferuje DX7IID.

Uwazam, ze lepiej jest np. nakladac na siebie brzmienia z dwoch niezaleznych zrodel niz z jednego - np. nie robi sie kompromisu na polifonii. Sam chcialbym miec mozliwosc nakladania barw jak w DX7II i mysle o sprzezeniu DX7 z TX802 lub moze TG77 (o nim dosc malo wiem ale ma podobno wiecej algorytmow i mozliwosci feedbacku).

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


WMJ
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 24 lut 2009, 1:01
Lokalizacja: Mława
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75022 autor: WMJ » 14 mar 2009, 17:11

Wybrałem DX7IID. Jutro po nią jadę.
Ten floppy z IIFD chyba nie jest, aż tak potrzebny? Ktoś z forum mówił mi nawet, że jest to balast.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2009, 17:11 przez WMJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75031 autor: anonim007 » 14 mar 2009, 20:38

Super, podziel sie wrazeniami jak juz ja przywieziesz :-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


WMJ
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 24 lut 2009, 1:01
Lokalizacja: Mława
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75148 autor: WMJ » 19 mar 2009, 0:24

W takim razie czas coś napisać :)
Kupiłem DX7 II-D wraz z cartridge'm, instrukcją obsługi i, co jest raczej mało istotnie, statywem.
Instrument jest bardzo zadbany, jedynie 3 przyciski funkcyjne trzeba wciskać mocniej, żeby zaskoczyły. Klawiatura jest twarda, czuć wyraźny opór - super. Pierwszy właściciel podkleił od dołu filc by ją wyciszyć co podobno nie pozwala osiągnąć max velocity 127. Nie wiem, nie sprawdzałem tego, ale sprzedawca zapewniał, że w razie czego można ten filc wyjąć.
Brzmienie instrumentu jest genialne. Co do syntezy to jeszcze tak daleko nie doszedłem :), lecz przypuszczam, że tutaj też się nie zawiodę.
Połączyłem ją ze swoim amplitunerem (sprzętu używam w domu) przez wyjście słuchawkowe, bo tylko tak się dało.
Przy graniu na słuchawkach trochę drażni mnie ten szum.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Ani trochę się nie zawiodłem.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, 0:25 przez WMJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim009
Konto zawieszone
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2009, 19:37
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75150 autor: anonim009 » 19 mar 2009, 9:11

Cieszy mnie, ze zakup sie udal. Teraz oby wszystko dzialalo jak nalezy. FM to fascynujacy rodzaj syntezy. Jakbys mial jakies pytania co do FM to postaram sie pomoc w miare mozliwosci.

P.S. To ja, martinp268. Moj nowy, mniej kryptyczny nick forumowy jest zwiastunem wzrostu aktywnosci DX-el-muzycznej, ktorego nadejscia oczekuje wraz z dlugimi feriami miedzysemestralnymi w okolicy wielkanocy. Poki co praca trzyma mnie z dala od ulubionego instrumentu.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, 9:13 przez anonim009, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #75151 autor: radek tymecki » 19 mar 2009, 10:26

Lepiej powiadom admina o założeniu drugiego konta, albo trzeba było poprosić o zmianę loginu
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75159 autor: anonim007 » 19 mar 2009, 16:58

Szkoda, ze nie mozna bylo wpierw samemu usunac starego konta tylko trzeba glowe adminowi zawracac swoimi kaprysami. Prosze o usuniecie starego konta i odblokowanie nowego.

P.S.

O ironio, dzisiaj prowadze lekcje o temacie : Honesty doesn't pay! :lol:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, 17:35 przez anonim007, łącznie zmieniany 2 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #75176 autor: radek tymecki » 19 mar 2009, 23:33

Wystarczyło poprosić o zmianę nicka :)
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim009
Konto zawieszone
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2009, 19:37
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75261 autor: anonim009 » 22 mar 2009, 20:33

Wystarczyło poprosić o zmianę nicka :)


Sorki, nie wiedzialem.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 20:34 przez anonim009, łącznie zmieniany 2 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim009
Konto zawieszone
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2009, 19:37
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75338 autor: anonim009 » 25 mar 2009, 22:57

Nagralem pare melodyjek z DX7 jakby ktos chcial posluchac, w sumie 3 patche jeden po drugim :-)

http://www.youtube.com/watch?v=1cS4zl9l5vI

Radku, jest moze szansa na jakies demko rozszerzenia SuperMAX?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 22:57 przez anonim009, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #75341 autor: radek tymecki » 26 mar 2009, 0:03

Oczywiście :)
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


baq
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:26
Lokalizacja: Wołomin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #99378 autor: baq » 17 wrz 2012, 14:52

Witam Szanowne Grono.
Mam na imię Artur. Podpinam się pod temat DX7, bo ostatnio stałem się posiadaczem takiego sprzętu a dokładniej DX7 II D. Mam ją od kilku dni, póki co korzystam z wyjścia słuchawkowego ale oprócz cichego szumu nie wydobywa się żaden dźwięk. Wydaje mi się że jest jakiś problem z pamięcią lub została ona wykasowana :( , bo na LCD w miejscu gdzie wyświetla się nazwa wybranego dźwięku pokazują się jakieś krzaki (patrz foto górna linia prawa strona)
Obrazek
Co z tym fantem zrobic?
A może coś źle robię, i ktoś mnie oświeci :)
Proszę o pomoc w uruchomieniu tego grajewa ;)

Pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, 14:53 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


baq
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:26
Lokalizacja: Wołomin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #99436 autor: baq » 24 wrz 2012, 12:20

UP.
Naprawdę nikt mi nic nie podpowie :sad:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #99483 autor: radek tymecki » 29 wrz 2012, 21:26

wgraj fabryczne barwy poprzez midi lub z dowolnego cartridge
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


baq
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:26
Lokalizacja: Wołomin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #99508 autor: baq » 05 paź 2012, 16:18

Nazwy dźwięków z cartridga wyświetlają się poprawnie ale z pamięci wew. dalej krzaki Udało mi się chwilę pograc na zawartości z cartridga, lecz po przewiezieniu grajewa z punktu a do punktu b znowu cisza, mam w planach zawieźc ją do zaprzyjaźnionego elektronika, żeby zajrzał do środka, podejrzewam jakieś zimne luty, a ktoś na innym forum polecił mi przyjżec się elektrolitom. Co o tym myślicie. :hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #99801 autor: radek tymecki » 05 lis 2012, 20:34

krzaki oznaczają że pamięć wewnętrzna jest wyczyszczona. po pierwsze wymień baterię która podtrzymuje pamięć. potem spróbuj skopiować dźwięki z karty do pamięci klawisza. jak ci się uda to wyłącz go na kilka minut z sieci, podłącz i wtedy sprawdź co się dzieje. podejrzewam, że pastylka cr2032 już za stara :D
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


baq
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:26
Lokalizacja: Wołomin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #100801 autor: baq » 22 gru 2012, 22:12

radek tymecki pisze: podejrzewam, że pastylka cr2032 już za stara

Dobrze podejrzewasz bateria wymieniona już jakiś czas temu po wyczytaniu info na zagramanicznym forum.
Póki co odkrywam ten instrument i jego zaskakujące dźwięki, i powiem Wam z a j e b i o z a, żaden ze mnie muzyk ale brzdąkam sobie w zachwycie :eek:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #100830 autor: radek tymecki » 24 gru 2012, 0:01

no :D mówiłem że za stara :D
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Retro”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia