RetroUżytkownicy ( oraz byli użytkownicy) Yamahy DX7 łączcie się!

czyli instrumenty sprzed lat...

Moderator: fantomasz


Autor tematu
Ensoniq
Stary wyga
Posty: 261
Rejestracja: 26 gru 2006, 12:24
Lokalizacja: B-stok
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #60854 autor: Ensoniq » 05 mar 2008, 22:01

Ostatni post z poprzedniej strony:

hmmm przester? najpierw kilka pytań:
1. kiedy masz przester? jak masz ją podłączoną do słuchawek czy do wyjścia liniowego?
2. jak ustawiasz wtedy potencjometr? czy jest on sprawny?

Jak odpowiedz, to Ci poradzę, bo kiedyś też miałem problem z DX7IID :P
Dwa prawa:
1. Kobiet i syntezatorów się nie pożycza
2. Przed ślubem kobietę można wypróbować tak jak syntezator, który można sprawdzić przed zakupem
http://www.losowski.fora.pl
http://www.vst.w.tkb.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #60864 autor: radek tymecki » 05 mar 2008, 23:30

wahacz pisze:Witam!
Mam problem i to duży.. mam yamaha'e dx7 E i niestety jest w niej przesterowany dźwięk.
Prosze o pomoc gdzie i jak moge to naprawić? Co to może ewentualnie być? i jakie koszty?

Pozdrawiam Michał


Kupiłeś tę z Allegro ?? ;)

Jeśli przester jest na wszystkich kanałach [słuchawki/liniowe] to sprawdź najpierw czy potencjometr głośności działa poprawnie. Jeśli tak to zapewne spalił się jakiś wzmacniacz operacyjny przy wyjściu. Koszt samego wzmacniacza to jakieś hmm 80 gr :D
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


wahacz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2008, 19:26
Lokalizacja: Kielce
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #60896 autor: wahacz » 06 mar 2008, 19:12

tak kupiłem właśnie tą. niestety nie zauwazyłem że jest trefna.. mimo to nie widziałem jeszcze na żadnej aukcji wersji E.

ale jeśli to nie wzmacniacze :?:

dzięki za pomoc :hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #60922 autor: radek tymecki » 07 mar 2008, 13:25

E! to to samo co DX7 tylko bank pamięci ma 2x większy.

Skoro przester to jakiś wzmacniacz operacyjny na wyjściu musi mieć zwarcie [spalony/uszkodzony]. Udaj się z tym do elektronika
Ostatnio zmieniony 07 mar 2008, 13:29 przez radek tymecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #60939 autor: anonim007 » 07 mar 2008, 18:18

E! to to samo co DX7 tylko bank pamięci ma 2x większy.


E! to o wiele wiecej niz rozszerzenie pamieci. Ja w swojej DX7 mam zainstalowane Sycologic V2 - to wlasnie daje w sumie cztery banki po 32 patche, i tylko to.

Na temat dodatkowych funkcji E! link:

http://www.maths.abdn.ac.uk/~bensondj/h ... .html#grey

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


wahacz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2008, 19:26
Lokalizacja: Kielce
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #61083 autor: wahacz » 11 mar 2008, 17:19

witam witam

problemem jest potencjometr.. to już jutro naprawie.. natomiast pytanie kolejne ma ktoś do tej yamahy instrukcje.. mam po angielsku ale trace już rozum ;p

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Ensoniq
Stary wyga
Posty: 261
Rejestracja: 26 gru 2006, 12:24
Lokalizacja: B-stok
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #61085 autor: Ensoniq » 11 mar 2008, 17:47

ja mam instrukcje do Yamaha DX7IID w ver. Angielskiej, Francuskiej i Niemieckiej :D tylko, że do MK1 nie będzie pasować :D
pozdrawiam!
Dwa prawa:

1. Kobiet i syntezatorów się nie pożycza

2. Przed ślubem kobietę można wypróbować tak jak syntezator, który można sprawdzić przed zakupem

http://www.losowski.fora.pl

http://www.vst.w.tkb.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


wahacz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2008, 19:26
Lokalizacja: Kielce
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #61087 autor: wahacz » 11 mar 2008, 18:16

a nie wiesz gdzie to można dostać kupić czy w jakiś inny sposób to dorwać.. :roll: kurcze instrument leży a ja zielony (nic bardziej nie złości) :mad:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Ensoniq
Stary wyga
Posty: 261
Rejestracja: 26 gru 2006, 12:24
Lokalizacja: B-stok
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #61090 autor: Ensoniq » 11 mar 2008, 18:50

poszukaj w internecie ;)
Dwa prawa:

1. Kobiet i syntezatorów się nie pożycza

2. Przed ślubem kobietę można wypróbować tak jak syntezator, który można sprawdzić przed zakupem

http://www.losowski.fora.pl

http://www.vst.w.tkb.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

artig70
Stary wyga
Posty: 323
Rejestracja: 13 paź 2006, 18:56
Lokalizacja: Lublin
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #61108 autor: artig70 » 12 mar 2008, 20:19

wahacz pisze:.. natomiast pytanie kolejne ma ktoś do tej yamahy instrukcje.. mam po angielsku ale trace już rozum ;p

Oficjalnie polskiej instrukcji nie było i nie widziałem, aby była takowa wydana, tak więc będziesz miał poważny problem. Jedyne rozwiązanie to poszperać w książkach opisujących syntezę FM, gdzie za przykład z reguły zawsze była brana Yamaha DX7. Jak się zrozumie syntezę FM to reszta będzie formalnością.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #61124 autor: radek tymecki » 13 mar 2008, 0:25

czemu nie dasz instrumentu do elektronika? biegły facet od razu wyczai :)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2008, 0:27 przez radek tymecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #61237 autor: anonim007 » 16 mar 2008, 13:20

Zmieniajac nieco kierunek watku, generalnie mowi sie, ze Yamaha DX7 slabo nadaje sie do brzmien podobnych do syntetycznych smykow i padow. Bazujac na wlasnym doswiadczeniu z instrumentem odwaze sie nie zgodzic z tym stwierdzeniem. Algorytmy 2 i 3 sa wrecz stworzone do wydobywania z DX7 cieplych, prawie analogowych stringow.

Oto przyklad brzmienia DX7 (z efektami z SB Audigy 4), ktore wzorowalem na analogowym Roland VP330. Ten krotki fragment to wariacja na na temat jednej z improwizacji Vangelisa z pewnego wywiadu.

http://www4.webng.com/martinp268/dx7%20vp330.mp3

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #61240 autor: radek tymecki » 16 mar 2008, 13:57

Yamaha słaba do syntetycznych padów. A np Brian Eno to co ?? ;)
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #61241 autor: anonim007 » 16 mar 2008, 14:21

No wlasnie, Briana Eno odkrylem zupelnie niedawno i jestem pod wrazeniem tego co ten pan ma do powiedzenia. Jego muzyki dopiero ledwo co liznalem a to chyba pozycja obowiazkowa dla kazdego mislosnika Yamahy DX7 :-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


wahacz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2008, 19:26
Lokalizacja: Kielce
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #63313 autor: wahacz » 07 maja 2008, 14:33

Witam Panowie! Wybaczcie że nie pisałem dawno ale.. instrument oddałem do serwisu yamahy no i nie było wiadomości żadnych. Teraz okazało się że potencjometr jest już zrobiony ale jest znacznie większy problem PAMIĘĆ. :cry: Okazuje się że jedna kość jest trzaśnięta i dlatego jest przester. Bida! Moje pytanie.. Czy warto w ogóle się pakować w nową pamięć czy lepiej to sprzedać? ile to może kosztować bo elektronik powiedział że będzie szukał.. Aha no i kwestia czy ktoś nie chce kupić ode mnie tej yamahy ale to już na priv. Czy jest jakiś serwis w Polsce co by to kupił na części ode mnie albo w takim stanie jaki jest?? Naprawde wątpie czy jest sens to naprawiać.. Pomóżcie! :sad:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #63333 autor: anonim007 » 07 maja 2008, 21:48

Czy warto w ogóle się pakować w nową pamięć czy lepiej to sprzedać? ile to może kosztować bo elektronik powiedział że będzie szukał.


Prawdopodobnie bedzie to kosztowac conajmniej tyle co jakis inny zepsuty DX7 ale ze sprawna pamiecia do zamiany. Nigdy nie otwieralem jeszcze mojego DX7 to nie wiem jak bardzo skomplikowany jest proces zamiany pamieci. Zalezy czy jest wlutowana czy siedzi w jakims zlaczu od tego pewnie tez bedzie zalezec cena.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
Ensoniq
Stary wyga
Posty: 261
Rejestracja: 26 gru 2006, 12:24
Lokalizacja: B-stok
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #63340 autor: Ensoniq » 07 maja 2008, 22:37

Dwa prawa:

1. Kobiet i syntezatorów się nie pożycza

2. Przed ślubem kobietę można wypróbować tak jak syntezator, który można sprawdzić przed zakupem

http://www.losowski.fora.pl

http://www.vst.w.tkb.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


wahacz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2008, 19:26
Lokalizacja: Kielce
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #63361 autor: wahacz » 08 maja 2008, 11:02

pamięć to już jest wyjęta. ale kwestia teraz ile to dziadostwo może kosztować..
teraz to jestem bliższy żeby ją sprzedać więc.. chyba tylko na części to wezmą..
nie znacie moze serwisów jakiś które mogly by to kupić?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2008, 11:02 przez wahacz, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #63572 autor: radek tymecki » 15 maja 2008, 6:34

co pamięć ma do przesteru? :shock:

"fachowcy" w tym serwisie...

podeślij ją do mnie jeśli chcesz, żeby była sprawna
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


wahacz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 mar 2008, 19:26
Lokalizacja: Kielce
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #63618 autor: wahacz » 15 maja 2008, 23:36

nie wiem. w każdym razie pamięć jest upierdzielona.. a co ty możesz z nią zrobić ?
daj jakiś kontakt czy coś wahacz@gmail.com

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #63626 autor: radek tymecki » 16 maja 2008, 11:57

gdyby pamięć była walnięta to synth nie trzymałby barw itp itd

myślę że można najpierw zrobić reset klawisza albo wgrać jakiś kompletnie nowy bank
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Retro”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Studio Nagrań : Zastrzeżenia