RetroKorg Lambda - problem z efektem chorus/phase

czyli instrumenty sprzed lat...

Moderator: fantomasz

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Korg Lambda - problem z efektem chorus/phase

Post #88389 autor: ImperatorDX » 31 sie 2010, 20:17

Witam i pozdrawiam wszystkich fanow el-muzyki.

Chcialbym zapytac o opinie ekspertow na temat pewnego problemu jaki mam z chorus/phase w Korgu Lambda. Mianowicie, po wlaczeniu chorusa w seckcji Ensemble, efekt ten jest bardzo slabo slyszalny. Slychac ze joystick zmienia szybkosc efektu ale chorus slychac zaledwie minimalnie i wlaczenie efektu nie powoduje zadnego wzrostu glosnosci. Efekt w sekcji Percussive dziala prawidlowo, po zalaczeniu chorusa zwieksza sie tez ogolna glosnosc instrumentow Percussive.

Zauwazylem ze dwa rezystory 750k, na schemacie oznaczone A i C sa odciete od obwodu efektu w sposob przedstawiony na zdjeciu. Zalaczylem tez diagram ukladu.

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Napisalem o tym tez na Vintage Synth Explorer i tam jeden z forumowiczow stwierdzil ze te rezystory prawdopodobnie nie sa czescia toru audio. Polecono mi sprawdzic op-ampy JRC 4558DV (IC2,3,5 i 6). Pytanie, jak to zrobic? Rowniez wydaje mi sie ze sekcja Percussive rowniez z nich korzysta i wszystko dziala dobrze. Co sadzicie o wspomnianych opornikach? Jakies wskazowki? Prosze o pomoc i dziekuje z gory.

[edit] Juz wiem ze te chipy moga szwankowac polowicznie, kaszaniac sygnal z czesci Ensemble niezaleznie od dobrze dzialajacej Percussive.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, 21:12 przez ImperatorDX, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #88395 autor: radek tymecki » 31 sie 2010, 21:50

na pewno wymieniłbym ic 2 i ic3 (4558 kosztuje 50 gr od sztuki). jeśli chorus sam w sobie działa to MN jest ok. 4558 lubią często zdychać. kup 4 sztuki i wymień wszystkie
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88401 autor: ImperatorDX » 31 sie 2010, 22:47

Tak zrobie i napisze czy poskutkowalo, dzieki wielkie. Zamowilem 4x TL072 bo 4558 sa jakies drogie, podobno sa poszukiwane przez gitarzystow :lol:
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, 23:40 przez ImperatorDX, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #88402 autor: radek tymecki » 01 wrz 2010, 0:40

072 i 4558 nie są tak do końca zamiennikami. jedne są unipolarne inne bipolarne. ja bym nie kombinował ale może w tym wypadku nie będzie to miało różnicy

jakby co tu masz tanie sklepy

www.tme.pl
www.elektroniksc.com.pl/
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2010, 0:41 przez radek tymecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88404 autor: ImperatorDX » 01 wrz 2010, 9:01

Zdaje sie ze w ukladach audio mozna wstawic 072 zamiast 4558 bez problemu (zamiana na odwrot juz nie jest zalecana). Zobacze, jak cos bedzie szumiec albo pierdziec to poszukam dalej. Dzieki za pomoc, efekty zamiany udokumentuje w postaci plikow dzwiekowych i wstawie na forum :-)

[edit]

Znalazlem zdjecie jakiejs innej Lambdy i tutaj dwa wspomniane oporniki sa nietkniete oraz nie ma dziwnego czarnego kabla przylutowanego do rezystora 0 Ohm (kolo napisu J4) tak jak u mnie.

Obrazek

Na poprzednim zdjeciu mojej Lambdy widac pojedynczy czarny kabel odchodzacy or rez. 0 Ohm (kolo napisu J4) i z drugiego konca przylutowany do plyty z potencjometrami powyzej (zdjecie juz tego nie obejmuje). Co myslicie o tym kablu?

[ Dodano: 2010-09-01, 22:59 ]
Napis J4 w tym miejscu sugeruje zworke (jumper) tak wiec jest mozliwosc ze to robota fabryczna a nie jakas naprawa.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2010, 23:26 przez ImperatorDX, łącznie zmieniany 7 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88427 autor: ImperatorDX » 02 wrz 2010, 22:39

Ok, na razie wszystko jasne. 4 op-ampy czekaja na wymiane. Jeszcze troche poleza bo musze wpierw opanowac sztuke bezstratnego usuwania chipow z plyty zanim zaczne majstrowac w syntezatorze.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #88447 autor: radek tymecki » 03 wrz 2010, 22:01

kup taśmę do odsysania cyny
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88448 autor: ImperatorDX » 04 wrz 2010, 11:42

Wczoraj wymienilem te 4 op-ampy na TL072. Poszlo gladko z pomoca sprezynowej pompki i wspomnianej tasmy i udalo mi sie nic nie zepsuc :shock: .

Rezultat: troche wyrazniejszy chorus/phase w czesci Ensemble, brzmi ladnie i slychac roznice po wlaczeniu efektu. Percussive bez zmian - dalej dziala jak powinien. Jednak w dalszym ciagu chorus/phase Ens nie jest tak wyrazisty jak w sekcji Perc. Czyzby byla to wina jakiegos starego kondensatora? Wczesniej dostalem wskazowke ze moze to byc rowniez tranzystor Q7 na wyjsciu Ens.

Nie moge na razie zamiescic plikow audio bo wciaz czekam na dostawe interfejsu audio do laptopa.

[dodano]
Zamowilem 10x 2SK30A-GR z Hong Kongu ;-) Nastepny do odstrzalu bedzie tranzystor Q7.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 20:38 przez ImperatorDX, łącznie zmieniany 5 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #88482 autor: radek tymecki » 07 wrz 2010, 21:50

mogłeś spokojnie zamowić od nas z tme ;)
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88486 autor: ImperatorDX » 07 wrz 2010, 23:01

Linki do sklepow, ktore podales dodalem sobie do ulubionych i zaczalem poszukiwania od tme wlasnie. Udalo mi sie znalezc 2SK30A ale niestety bez oznaczenia GR. Z data sheetow wynika ze A i A-GR sie roznia ale nie mam pojecia jak ta roznica moze wplynac na obwod wiec wolalem zamowic A-GR.

A przy okazji, wiesz moze czy w przypadku chorusa rozmiar kondensatorow ma znaczenie? Przyszly do mnie kondensatory 1uF/50V ktore okazaly sie prawie dwa razy mniejsze niz oryginalne. Wiem ze technika poszla do przodu z minaturyzacja ale czy to moze miec niekorzystny efekt na brzmienie?
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2010, 23:02 przez ImperatorDX, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #88492 autor: radek tymecki » 08 wrz 2010, 17:40

Nie ma to wpływu jeśli chodzi o kondensatory. co do tych końcówek przy różnych częściach to są to np odnaczenia w jakich temperaturach może toto pracować itp itd. raczej nie ma to wpływu na samo działanie/przełączanie/itp itd
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88498 autor: ImperatorDX » 08 wrz 2010, 20:48

Aha, no nic teraz musze poczekac az ten tranzystor doleci z Hong Kongu. W miedzyczasie wymienilem kondensatory C205,C206 i C211- rezultat bez zmian.

Ciekawi mnie ta zworka J4. Co to moze byc i po co to? Przeszkadza w wyjmowaniu plytki - trzeba odlutowac i przylutowac za kazdym razem :wink: Nie wszystkie Lambdy tak maja.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #88500 autor: radek tymecki » 08 wrz 2010, 21:27

Szkoda że nie mam lambdy na miejscu to byłbym w stanie od razu ci dawać odpowiedzi... A jak z tą j4 jest na schemacie??
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88502 autor: ImperatorDX » 08 wrz 2010, 21:47

Na schemacie nie ma oznaczonej zworki J4.

Jeszcze jedno zblizenie na J4:

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #88670 autor: ImperatorDX » 18 wrz 2010, 15:37

Niestety, wymienilem Q7 i dalej to samo. Daje na razie za wygrana i prawdopodobnie dokupie Electro Harmonix Flanger Hoax jako bardziej rozbudowana zewnetrzna sekcje efektow do Lambdy. Dziekuje za wszelka pomoc.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #90475 autor: ImperatorDX » 25 lis 2010, 14:05

Korg juz dziala prawidlowo :cool: Teraz trza zaopatrzyc sie w jakis mikser i do dziela :-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #90477 autor: radek tymecki » 25 lis 2010, 18:28

I co było nie tak?
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #90479 autor: ImperatorDX » 25 lis 2010, 20:11

Wyglada na to ze po dokladnym rozruszaniu suwaka glosnosci Ensemble wszystko zaskoczylo i teraz mam wyrazny chorus-fazer na stringach :-) Nawet nie musialem rozkrecac obudowy ani nic wiecej lutowac.

Stary rupiec brzmi wspaniale :-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #90504 autor: ImperatorDX » 27 lis 2010, 22:46

Akurat zaintrygowal mnie szum wydobywajacy sie z odratowanej sekcji chorusa - po wlaczeniu slychac wyrazne syczenie, i tak wole to niz cisze i prawie niezauwazalny efekt jak na poczatku. Nagralem troche tego szumu.

http://soundcloud.com/upfineclouds/the- ... f-the-moon

Gra i szumi:

Korg Lambda - syntetyczny clavinet, string pad i monofoniczny lead.
Yamaha DX7 - efekty z Matplanety, bas i plumkanie.
Wszystko przepuszczone w roznych ilosciach i proporcjach przez Demeter RVB-1 Reverbulator.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
ImperatorDX
Konto zawieszone
Posty: 62
Rejestracja: 30 sie 2010, 20:55
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #90590 autor: ImperatorDX » 05 gru 2010, 18:50

Hue hue, jak samo sie naprawilo, tak sie samo popsulo. Dwa tygodnie podzialalo i znowu wrocilo do stanu poczatkowego. Teraz juz nic nie szumi i tylko cichutko chorusuje w tle.

Wydaje mi sie ze przy pewnych ustawieniach niedomagaja rowniez generatory obwiedni Attack i Release, znaczy sie tylko w przypadku gdy wszystkie przelaczniki brzmien Percussive sa wylaczone i wszystkie 3 oscylatory oddelegowane sa do sekcji Ensemble. W tym wypadku 1 generator ma inne czasy attack i release niz pozostale 2, ktore normalnie obsluguja Ensemble gdy wlaczany jest ktorys preset Perc.

Jako ze ten sprzet ma juz ok. 30 lat, zamierzam niedlugo zrobic totalna wymiane kondensatorow elektrolitycznych.

Zrobie to krok po kroku sekcjami, zaczynajac od zasilacza. Na razie musze wybrac optymalny sposob rozladowania kondensatorow 4700uF 25V i 2200uF 25V. Mam pytanie, czy 2 izolowane srubokrety polaczone ze soba krokodylkami z opornikiem 2kOhm 2W pomiedzy nimi i przystawione do koncowek kondensatora zapewnia bezpieczne jego rozladowanie?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Retro”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia