Wysłany: 2009-05-16, 21:16 Wywiad JM Jarra z Piotrem Kaczkowskim/Warszawa 2005/
Rozmowa Piotra Kaczkowskiego z JM Jarrem/2005/ Fragmenty.
Żródło : Książka ,,Rozmowy trzecie ; Piotr Kaczkowski/2008/
Piotr Kaczkowski : Przywozisz swoją muzykę do zmienionego świata,czy zmieniony świat odbierze ją tak samo ?
JM Jarre ;
Myślę ,że muzyka się nie zmienia.Odbieramy ją tak samo, nasze emocje są podobne, w uczuciach nie ma pojęcia rozwoju, postepu pomiędzy na przyklad tym,co chcieliśmy przekazać dwadzieścia lat vtemu,sto lat temu ,albo co będziemy chcieli przekazać za dwieście lat.
Samotność,miłość,nienawiść,odniesienia do życia i śmierci.Wszystkie podstawowe uczucia jak strach czy radośc pozostają niezmienne.Zmieniają się tylko narzędzia,sposoby tych uczuć przekazywania.
Dziś oczywiście jesteśmy na progu cyfrowej ewolucji.Dla niej i dla nas,dwadzieścia lat to bardzo wiele,ale jeżeli spojrzymy przez pryzmat rozwoju ludzkości,taki okres to zaledwie mgnienie oka.
Trudno jest więc już dziś wyrokować.Powiedziałbym nawet,że żyjemy w okresie chaosu,próbując oddzielić narzędzia od treści przekazu.
Tak więc nie sądzę by muzyka była w niebezpieczeństwie, że na przykład ktoś,kto gra na skrzypcach zrobionych przez stradivariusa,nie będzie w przyszłości na nich grać.Można to zauważyć obecnie w Japonii czy Korei,które to kraje,można przyjąć,są dostarczycielami technologii dla reszty świata, a skąd także pochodzą najlepsi skrzypkowie czy pianiści.
Trudno jest więc sformułować czytelną,jednoznaczną opinię.
I bałbym się formułować też prostą i wygodną tezę,że wczoraj wszystko było lepsze,niż będzie jutro.Myślę,że internet,nowe media mają swoje wady,ale mają też swoje zalety.Pytanie brzmi : Skąd czerpać inspiracje? Sądzę jednak,że każde pokolenie potrafi znależć jej żródlo.Nie jestem więc pesymistycznie nastawiony.
Piotr Kaczkowski :
A gdy ty sam ,,mieszasz,, swoją muzykę, gdy wcześniejsze utwory przybierają nowa postać ?
JM Jarre :
To bardzo ciekawe , co mówisz.Właśnie na koncert Solidarnośći przerabiam istniejące już utwory.Polska publiczność spodziewa się usłyszeć znane jej melodie.To dla mnie interesujące ćwiczenia.Przekazać znane utwory w nowym kontekście.Bardzo mi się ta praca podoba.
Piotr Kaczkowski :
Czyli co ?Wywieziesz z tego koncertu taki Souvenir from Gdańsk ?
JM Jarre ;
Dokładnie.Tak właśnie będzie.Kolejna interesująca sprawa.
Ten koncert został uzgodniony w ostatniej chwili,nie miałem czasu skomponowania czegokolwiek,co chciałbym,by uświetniło takie wydarzenie.
Nie skarżę się,nie mówię tego w sensie negatywnym.Jestem szczęśliwy i zadowolony z programu, jaki obmyśliłem,ale naprawdę bym chciał zrobić dokładnie to , o czym mówiłeś,czyli skomponować specjalny utwór później.Wolę,by koncert był tego utworu inspiracją,niż bym teraz pośpiesznie coś tworzył.
P Kaczkowski :
Doskonale to rozumiem ,tu masz kilka tygodni,a przecież przy innych koncertach jest to rok.
JM Jarre :
Tak. Ale dobrze się złożyło,że w tym przypadku czas nie jest najważniejszy.Bo czuję,że ta pośpieszność,nagłość odpowiada sytuacji,wpasowuje się w nią.
Jeśli prześledzisz historię ruchu Solidarnośc,to też znajdziesz w niej tę awaryjność sytuacji.
Przecież wszystko rozegrało się w tak krótkim czasie,w kilka dni zmieniony został świat.To również był sierpień,dwadzieścia pięć lat temu.
Koniec sierpnia to również moje urodziny.Uczestnictwo w tegorocznych obchodach to dla mnie bardzo interesujące przeżycie
Warszawa 3 sierpnia 2005
_________________ Mariusz
Ostatnio zmieniony przez wojcik2202 2009-05-16, 21:22, w całości zmieniany 5 razy